Przepis na jajeczną pastę. Jeden składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo
Pasta jajeczna regularnie gości na polskich stołach. Większość osób rezygnuje jednak z przygotowywania jej samodzielnie na rzecz gotowych produktów. To błąd! Oto przepis, który jest nie tylko prosty, ale także zawiera jeden szczególny składnik.
Większość przepisów na pastę jajeczną jest do siebie łudząco podobna. Ewentualną różnicę można ewentualnie zauważyć m.in. w proporcjach czy rodzaju przypraw. Niewiele osób decyduje się jednak na dodanie... startego żółtego sera. Wystarczy nawet odrobina, aby pasta wprost rozpływała się w ustach.
Przeczytaj także: Kotlety mielone w nowym wydaniu. Hit na polskich stołach
Przepis na pastę jajeczną – potrzebne składniki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g startego żółtego sera
Przeczytaj także: Pizza z chipsami. Przepis na połączenie, które wydaje się niemożliwe
Przepis na pastę jajeczną – sposób przygotowania
- Ugotowane już jajka obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Następnie dodaj do nich żółty ser, całość dokładnie wymieszaj.
- Obierz i zetrzyj ząbek czosnku, umyj i drobno posiekaj koperek. Oba składniki dodaj do sera i jajek.
- Połącz pozostałe składniki z majonezem i musztardą, całość mieszaj przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Twoja pasta jajeczna jest gotowa. Możesz używać jej jako dodatku do pieczywa lub innych śniadaniowych przekąsek.