Angelika Karpińska| 

Wyrzucasz natkę marchewki? Błąd! Zobacz przepis na pyszne danie

10

Większość osób wyrzuca nać marchewki, sądząc, że nie jest jadalna. To błąd! Natkę marchwi można wykorzystywać w kuchni. Co więcej, jest ona zdrowsza niż sam korzeń. Możesz zrobić z niej np. pesto.

Wyrzucasz natkę marchewki? Błąd! Zobacz przepis na pyszne danie
Natka marchewki jest jadalna (YouTube)

Natka marchewki jest jadalna i zdrowa. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dlatego zamiast ją wyrzucać, warto wykorzystać ją w kuchni i ograniczyć marnotrawstwo żywności.

Liście marchwi są jednak dość gorzkie, więc najlepiej łączyć je z innymi składnikami, które zrównoważą smak. Nać można wykorzystać np. jako składnik pysznego pesto.

Przepis na pesto z natki marchwi. Potrzebne składniki

  • nać młodych marchewek z pęczka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów np. migdałów lub nerkowców
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)

Czytaj także: Przepis na batony granola. Zdrowa przekąska z 3 składników

Przepis na pesto z natki marchwi. Sposób przygotowania

  • Dokładnie umyj nać marchwi
  • Wszystkie składniki wrzuć do blendera
  • Miksuj do uzyskania jednolitej masy
  • Dopraw wedle uznania
  • Przełóż pesto do słoiczka i zalej odrobiną oliwy

Czytaj także: Stek wg. Gordona Ramsay'a. Ten przepis w kilka dni podbił internet

Pesto z natki marchwi możesz podawać tak jak każde inne pesto, czyli np. z makaronem lub do kanapek. Przechowuj je w lodówce.

Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić