Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie

17

Jeśli jesteś fanem pierogów, ale znudziły ci się ruskie lub z mięsem to koniecznie spróbuj pierogów zbójnickich. Są pełne ziemniaków, boczku i kiszonej kapusty. To góralskie danie będzie doskonałe na nadchodzącą zimę.

Nowa wersja klasyki. Pierogi zbójnickie
Pierogi zbójnickie. (Pixabay)

Pierogi zbójnickie są bardzo aromatyczne, delikatne i pożywne. Farsz składa się z głównie ziemniaków, kapusty i boczku, ale można go urozmaicić wędzonym serem lub ulubioną kaszą.

Pierogi zbójnickie. Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka gorącej wody,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka masła

Na farsz:

  • 300 g ziemniaków,
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 20 g boczku wędzonego,
  • 50 g słoniny,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi zbójnickie. Sposób wykonania:


  • do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól
  • dodaj masło, żółtko i wymieszaj
  • do miski dolej gorącej wody i bardzo szybko zagnieć ciasto (trzeba robić do ostrożnie, ciasto będzie bardzo ciepłe)
  • ciasto będzie miało dobrą konsystencję, jeśli po wyrobieniu w środku pojawią się pęcherzyki powietrza
  • ciasto przykryj ściereczką i zabierz się za farsz
  • kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej majeranek i przesmaż na pateln
  • ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę (lub dobrze rozgnieć widelcem)
  • boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni
  • dodaj posiekaną cebulę i podsmaż
  • wszystkie składniki na farsz wymieszaj i dopraw
  • ciasto na pierogi cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka
  • do każdego z krążków nałóż po łyżce farszu i zalep
  • w dużym garnku zagotuj wodę
  • kiedy woda się zagotuje posól ją i dolej odrobinę oleju (dzięki temu pierogi nie będą się sklejały)
  • zacznij wkładać do środka pierogi
  • pierogi gotuj przez 3-4 minuty od wypłynięcia
  • podawaj okraszone cebulą, podsmażonym boczkiem lub śmietaną
Zobacz także: Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków. Miłośnicy ryb będą pozytywnie zaskoczeni
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić