aktualizacja 

Gęsina na św. Marcina! Soczyste mięso jak z restauracji w Twoim domu

8

Nadchodzi 11 listopada. Oprócz Narodowego Święta Niepodległości jest to dzień św. Marcina, który utarło się świętować, serwując na polskich stołach gęsinę. To mięso jest najsmaczniejsze właśnie jesienią, gdyż jest bogate w tłuszcze, jakie ptactwo gromadziło na zimę.

Gęsina na św. Marcina! Soczyste mięso jak z restauracji w Twoim domu
Gęsinę można serwować zarówno z buraczkami jak i żurawiną (Wikimedia Commons, Rami)

Mięso gęsi zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które poprawiają m.in. pracę serca i mózgu, ale też wpływają na obniżenie złego cholesterolu. W gęsinie znaleźć też można takie witaminy, jak A, E, PP oraz witaminy z grupy B, jak chociażby niacyna.

Samo mięso idealnie komponuje się z jesiennymi dodatkami jak jabłka, gruszki czy żurawina.

Na przygotowanie gęsiny warto zarezerwować sobie dłuższą chwilę - samo jej marynowanie w lodówce powinno potrwać 8 godzin. Przyrządzenie to już kwestia maksymalnie dwóch godzin. Warto nie wybierać drogi na skróty. Jeśli poświęcimy gęsinie czas, danie wyjdzie nam delikatne i soczyste.

Gęsina na św. Marcina - składniki (dla 2 osób):

  • 2 sztuki piersi z gęsi lub 1 podwójna,
  • 3 g soli,
  • 5 g suszonego tymianku,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 50 ml wody
  • 200 ml kompotu wiśniowego,
  • 200 ml czerwonego wina.

Opcjonalnie można dodać:

  • 2 gruszki,
  • 2 jabłka,
  • 1 czerwoną cebulę.

Gęsina na św. Marcina - sposób przygotowania:

  • Pierś z gęsi należy oczyścić z nadmiaru tłuszczu, powięzi i kości. Następnie należy doprawić ją ziołami.
  • Pierś z gęsi należy włożyć do szklanego naczynia żaroodpornego i wlać do niego kompot, wodę i wino. Naczynie należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc, lub 8 godzin.
  • Kolejnego dnia piekarnik należy nagrzać do 220° Celsjusza. Pierś z gęsi trzeba wyjąć z naczynia i natrzeć solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne nie może być do piekarnika włożone bezpośrednio z lodówki, gdyż może pęknąć.
  • Naczynie żaroodporne z piersią z gęsi należy przykryć szklaną pokrywką i piecz przez 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia mięso powinno być cały czas przykryte mieszaniną płynów.
  • Po tym czasie temperaturę piekarnika należy zmniejszyć do 180° Celsjusza i piec bez przykrycia jeszcze 30 minut.
  • Pod koniec pieczenia (około 20 minut) można dodać oczyszczone i pokrojone w ćwiartki jabłka i gruszki oraz pokrojoną w piórka cebulę czerwoną.

I gotowe! Gęsinę najlepiej serwować w towarzystwie opiekanych ziemniaczków z ziołami i żurawiny lub buraczków.

Zobacz także: Smacznego: przepis na batatowe muffiny
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić