Odrobina luksusu na podwieczorek. Pieczona feta z dodatkami zapewni świetne wrażenia

8

Czasami proste dania smakują najlepiej. Taki właśnie jest przepis na pieczoną fetę z dodatkami. Wystarczą zaledwie cztery składniki, by rozkoszować się tym banalnym daniem. To odrobina luksusu na podwieczorek, śniadanie lub kolację.

Odrobina luksusu na podwieczorek. Pieczona feta z dodatkami zapewni świetne wrażenia
Odrobina luksusu na podwieczorek. Pieczona feta z dodatkami (Pixabay, Pixabay)

Co najlepiej zrobić z sera feta? Pieczona feta z dodatkami to danie, które przypadnie do gustu niemal każdemu. Słynny rodzaj sera z trzema innymi składnikami idealnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Smakuje wybornie, wygląda luksusowo, a co najważniejsze... przyrządzisz go ekspresowo!

Przepis na pieczoną fetę z dodatkami - lista składników

  • kostka prawdziwego sera feta (np. Elios)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2/3 figi (świeżej)
  • łyżeczka oliwy
  • tymianek lub rozmaryn (dla dodania smaku, wedle uznania)

Przepis na pieczoną fetę z dodatkami - sposób przygotowania

  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy fetę.
  • Polewamy ser miodem.
  • Posypujemy sezamem.
  • Figi kroimy na ćwiartki.
  • Układamy owoce wokół sera feta.
  • Wszystko posypujemy przyprawami (wedle uznania).
  • Na górę lejemy oliwę.
  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni.
  • Pieczemy 15 minut.
  • Gotowe!

Danie najlepiej smakuje na ciepło. Można je podawać z ulubionym pieczywem.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Zobacz także: Sałatka grecka. Pomysł na szybką i lekką kolację
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić