Piernik babci Kasi bez miodu. Do tego błyskawiczny!

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez piernika. To ciasto zawsze kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Jego czekoladowo-korzenny smak umila chłodne grudniowe dni. I zapewne każdemu z nas wydaje się, że piernik bez miodu się nie obejdzie. Jeśli tak uważacie, to ten przepis was zaskoczy.

Ten piernik jest łatwy do zrobienia i obłędnie smaczny!Ten piernik jest łatwy do zrobienia i obłędnie smaczny!
Źródło zdjęć: © Pixabay | nancy20

Wiele osób zmaga się z różnymi alergiami. Należy do nich także nietolerancja na miód. Dla takich ludzi ten przepis będzie idealny. Możecie z niego skorzystać również wtedy, kiedy po prostu miodu w domu nie macie!

Co ważne - to ciasto przyrządzicie raz dwa! Wystarczy przygotować wszystkie składniki, a następnie dokładnie je wymieszać! Babcia Kasia zawsze używała do tego miksera, ale jeśli go nie macie pod ręką - blender także w zupełności wystarczy!

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Świąteczny piernik bez miodu - składniki:

  • 3 jajka rozm L
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru (może być cukier trzcinowy)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik bez miodu - sposób przyrządzenia:

  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół).
  • Blachę-keksówkę lub podłużną (taką, która najlepiej nadaje się do pieczenia brownie) wysmaruj masłem a następnie obsyp bułką tartą. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na ten kosztowny obecnie tłuszcz - wyłóż blachę papierem do pieczenia. Może ci też posłużyć silikonowe naczynie do pieczenia - wówczas nie potrzebujesz ani masła i bułki tartej ani papieru.
  • Wymieszaj dokładnie składniki w sposób opisany w drugim akapicie tekstu i przelej je do blachy.
  • Wstaw ciasto w blasze na środkową tacę w piekarniku na 40 minut. Jeśli zauważysz, że za bardzo się przyrumieniło - zmniejsz moc piekarnika.
  • Pamiętaj - ciasto jest gotowe, jeśli patyczek (może to być wykałaczka bądź patyczek na szaszłyki grillowe) będzie suchy. Wówczas wiesz, że masa nie osiadła i nie wytworzył się zakalec.

I gotowe! Ciasto możesz, wedle uznania, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać wiórkami kokosowymi. Idealnie komponuje się z zimową herbatą, a także z...grzańcem!

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"