Niskobudżetowe ciasto czekoladowe. Bez masła i mąki

5

W ostatnich miesiącach cena masła znacząco poszybowała w górę. Podrożały też inne produkty spożywcze. Jednak domowe ciasto wcale nie musi kosztować tak dużo. Oto przepis na delikatny wypiek bez grama masła czy mąki.

Niskobudżetowe ciasto czekoladowe. Bez masła i mąki
Ciasto czekoladowe bez masła i mąki (Pixabay)

Mąkę zastąpisz puszką fasoli, a masło... odrobiną oleju kokosowego! Ot, cała filozofia. Aby jeszcze mniej wydać na składniki, polecamy kupić mocno dojrzałe banany, które zazwyczaj w sklepach są sporo tańsze. Ciasto z fasoli, bez dodatku masła, wychodzi wilgotne i delikatne. Od razu zrób podwójną porcję! To ciasto kochają dorośli i dzieci. Smacznego!

Przepis na ciasto bez masła i mąki. Potrzebne składniki

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 duży banan
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g cukru lub innego słodzika
  • 30 g daktyli suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g oleju kokosowego
  • pół rozpuszczonej gorzkiej czekolady (ewentualnie do polewy)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Obłędny przepis na miodownik z serem i orzechami w karmelu

Przepis na ciasto bez masła i mąki. Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Fasolę przepłucz wodą i odcedź.
  • Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  • Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Radzimy zrobić od razu podwójną porcję i wyłożyć na większą blaszkę, gdyż ciasto bardzo szybko znika ze stołu.
  • Ostudzone ciasto możesz polać polewą z roztopionej czekolady.

I gotowe!

Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić