aktualizacja 

Pierogi ruskie Jana Kuronia. Jeden składnik was zaskoczy

14

Pierogi ruskie to dla wielu z nas nieodłączny element wigilijnej wieczerzy. Najczęściej są przygotowywane z masłem i smażoną cebulką. Wypełniamy je farszem z ziemniaków, twarogu i cebuli. Jednak Jan Kuroń ma swój sposób na to, by miały niepowtarzalny smak.

Pierogi ruskie Jana Kuronia. Jeden składnik was zaskoczy
Kucharz podzielił się swoim nietypowym przepisem na pierogi (AKPA, Pexels)

Swoim nietypowym przepisem na pierogi ruskie Jan Kuroń podzielił się w filmie na kanale Joanny Przetakiewicz na Instagramie. Razem z projektantką mody rozmawiali o wigilijnych potrawach i pokazali, jak przyrządzić pierogi ruskie z niecodziennym farszem.

Sposób Kuronia zaskakuje

Jan Kuroń ma także swój niezawodny przepis na przygotowanie ciasta na pierogi. Jedni wykorzystują do tego jajka, letnią wodę i olej. Inni wyrabiają je z dodatkiem mąki, wody i soli. Jan Kuroń natomiast do swojego ciasta dodaje roztopione masło i odrobinkę mleka. Po wyrobieniu odstawia na jakiś czas do lodówki. Ciasto przyrządzone w ten sposób jest elastyczne i sprężyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Sekretnym składnikiem farszu w pierogach Jana Kuronia jest... ser typu lazur. Ten ser z niebieską pleśnią nadaje całemu daniu wyrazistego smaku.

Pierogi ruskie z przepisu Jana Kuronia. Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka wrzątku
  • 2,5 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 500 g ziemniaków
  • duża cebula
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 70 g sera lazur
  • sól, pieprz

Pierogi ruskie z przepisu Jana Kuronia. Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść w rondelku. Przesianą mąkę wsyp do miski, oprósz solą. Dodaj roztopione masło, wrzątek i szybko wyrabiaj łyżką. Następnie wlej mleko i wyrabiaj do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ziemniaki, twaróg i cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj starty ser pleśniowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wykrawaj szklanką niewielkie kółka. Na środek każdego kawałka wyłóż niewielką ilość farszu, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na gorącą, osoloną wodę i gotuj około 3-4 minut, do wypłynięcia. Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na talerz

I gotowe! Tak przygotowane pierogi serwujemy z masełkiem i zeszkloną na patelni cebulką. Jeśli nie chcesz ich podawać od razu, nie dodawaj masła i cebulki. Poczekaj, aż pierogi całkiem przestygną (może to trwać kilka godzin), zapakuj w siatkę foliową i włóż do zamrażalnika.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić