Po Włoszech pora na Francję. Maryla Rodowicz zaprasza na tosty!
Maryla Rodowicz znów zaskakuje. Diwa od jakiegoś czasu pokazuje, że jak gwiazda zachowuje się nie tylko na scenie, ale też...w kuchni! Po przepisie na spaghetti przyszła pora na reprezentację kuchni francuskiej, czyli croque madame.
Kuchnia francuska ma wielu zwolenników i właściwie w każdej kawiarni, które bazuje na jej przepisach, możemy zamówić dwa charakterystyczne tosty - croque monsieur oraz croque madame. Temu drugiemu skusić się dała sama Maryla Rodowicz.
Gwiazda przekonuje jednak, że najsmaczniejsze będą tosty przyrządzone w domowym zaciszu. Dlatego na swoim TikToku zamieściła przepis na ich wykonanie. Internauci zwracają jednak uwagę na jedno - Rodowicz w swoim przepisie stosuje domowy beszamel, na który...nie podaje nigdzie receptury! Na pytania fanów piosenkarka odpowiada obietnicą, że niebawem zamieści właściwy przepis.
Czytaj także: Domowy ketchup Maryli Rodowicz - idealny do zapiekanek!
Gwieździe można zarzucić pewną niekonsekwencję - poprzednio opublikowała przepis na domowy ketchup i zaznaczyła, że niebawem zamieści przepis na zapiekanki, które idealnie do niego pasują. To było ponad 2 tygodnie temu, a przepisu na zapiekanki nadal brak. Pojawił się za to przepis na tosty, które absolutnie nie współgrają z ketchupem. Kto wie, może w ten sposób Maryla Rodowicz chce zaostrzyć apetyt swoich obserwatorów?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na idealny sos do makaronu. Większość osób robi go źle
Croque madame z przepisu Maryli Rodowicz - składniki:
- Chleb tostowy, najlepiej domowy
- domowy beszamel,
- kilka plasterków pieczonego indyka,
- ser Gruyere,
- jajko sadzone,
- masło,
- posiekany szczypiorek,
- przyprawy: sól, pieprz
Croque madame z przepisu Maryli Rodowicz - sposób przyrządzenia:
- Tost smarujemy beszamelem. Na to kładziemy ser Gruyere i dwa plasterki indyka.
- Bierzemy kolejny tost, smarujemy beszamelem i tym beszamelem do dołu przykładamy go na tosta z serem i indykiem.
- W ten sposób przygotowanego tosta kładziemy na rozgrzane na patelni masło. Obsmażamy obustronnie na złocisty kolor.
- Na to kładziemy jajko sadzone, solimy i pieprzymy a następnie posypujemy szczypiorkiem
i gotowe! Tak przygotowanego tosta najlepiej jest zaserwować w towarzystwie mixu sałat z sosem winegret. Jeśli nie macie czasu bądź zabrakło Wam jajek - zawsze możecie przyrządzić croque monsieur, który od madame różni się właściwie jedynie brakiem tego jajecznego składnika.