Robert De Niro i jego sposób na kurczaka. Spróbuj i zapomnij o suchym mięsie

1

Roberta De Niro nie trzeba nikomu przedstawiać. Aktor jest marką sam w sobie i każdy film sygnowany jego nazwiskiem zdobywa uznanie wśród krytyków. Z kolei jego przepisy mogą zyskać uznanie wśród krytyków, ale kulinarnych. Bo choć De Niro nie gotuje na co dzień, to ma wysokie wymagania wobec serwowanych potraw.

Robert De Niro i jego sposób na kurczaka. Spróbuj i zapomnij o suchym mięsie
Aktor ma swój sposób na to, żeby kurczak był miękki i soczysty (Pexels, Wikimedia Commons)

O tym, że kuchnia ma dla Roberta De Niro znaczenie, można się przekonać w sieci prowadzonych przez niego hoteli Nobu. Szefem kuchni hotelowych restauracji jest Andrew Carmellinim. I to razem z nim De Niro opracował recepturę na idealnego grillowanego kurczaka.

Grillowanego kurczaka możemy kupić w niektórych supermarketach, które przyrządzają je na bieżąco. Kiedyś były bardzo popularną odmianą street foodu, jednak z czasem został wyparty przez kebab. Ale tylko przygotowując go w domu mamy gwarancję świeżości składników i odpowiednich przypraw - takich, jakie lubimy.

Aby kurczak wyszedł soczysty i miękki, należy włożyć go na dłuższą chwilę do marynaty - najlepiej na całą noc. Wówczas wyjdzie nieprawdopodobnie aromatyczny i kruchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sałatka grecka. Pomysł na szybką i lekką kolację

Grillowany kurczak wg Roberta De Niro - składniki:

  • kurczak (najlepiej z ekologicznej hodowli),
  • ćwierć szklanki posiekanego czosnku,
  • pół szklanki octu ryżowego lub białego wina,
  • ćwierć szklanki wody,
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
  • ćwierć szklanki oleju z pestek winogron,
  • przyprawy: 2 łyżki suszonego oregano, 2 łyżki suszonego rozmarynu, łyżka płatków czerwonej papryki, łyżka grubo zmielonego pieprzu,
  • pokrojona w plastry cytryna,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżka cukru.

Grillowany kurczak wg Roberta De Niro - sposób przyrządzenia:

  • Do miski wlewamy mokre produkty: ocet ryżowy lub białe wino, wodę, oliwę z oliwek, olej z pestek winogron. Miksturę dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy do płynów wszystkie przyprawy - czosnek, suszone oregano, rozmaryn, płatki czerwonej papryki, pieprz, sól, cukier i cytrynę.
  • Marynatę mieszamy, po czym starannie nacieramy nią kurczaka, aby każda partia mięsa była dokładnie pokryta. Zamarynowane mięso przekładamy do lodówki na całą noc.
  • Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na ruszt i grillujemy lub umieszczamy na stojaku do pieczenia drobiu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę. Warto wówczas co 20 minut dodatkowo podlewać mięso sosem wyciekającym na podstawkę

i gotowe! Tak przyrządzony kurczak najlepiej będzie smakował w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret lub świeżego pieczywa.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić