"Pokusa Janssona" według Magdy Gessler. Przepis na przysmak ze Szwecji
Pokusa Janssona to danie, które można uznać za klasykę kuchni szwedzkiej. Chociaż nie ma długiej historii, to cieszy się ogromną popularnością. Jest bardzo proste, a do jego przygotowania wystarczy kilka składników.
"Pokusa Janssona" (Janssons frestelse) to zapiekanka będąca jednocześnie jednym z najpopularniejszych dań w Szwecji. Nie wiadomo skąd wzięła się charakterystyczna nazwa tej zapiekanki, a w różnych miejscach znane są różne historie. Jedna wersja opowiada o tym, że zapiekanka została pokazana w filmie z lat 20. XX wieku o tym samym tytule.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Podobna zapiekanka jest znana również w Finlandii. W oryginalnym przepisie używane są marynowane moskaliki (szproty marynowane), ale można je zastąpić anchois, które są o popularniejsze i łatwiej dostępne.
"Pokusa Janssona". Potrzebne składniki:
- 80 g masła
- 2 puszki anchois
- 300 ml śmietany kremówki
- 100 gramów bułki tartej
- sól i pieprz
- koper
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
"Pokusa Janssona". Sposób wykonania:
- ziemniaki obierz i pokrój w słupki
- cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie podsmaż na łyżce masła
- w naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę
- ostatnią warstwą powinny być ziemniaki
- ziemniaki polej śmietaną, posyp solą oraz pieprzem
- na wierzch wysyp bułkę tartą
- na wierzchu na ziemniakach połóż małe kawałki masła.
- zapiekankę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut
- zapiekankę podawaj gorącą ze świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem