"Pokusa Janssona" według Magdy Gessler. Przepis na przysmak ze Szwecji

8

Pokusa Janssona to danie, które można uznać za klasykę kuchni szwedzkiej. Chociaż nie ma długiej historii, to cieszy się ogromną popularnością. Jest bardzo proste, a do jego przygotowania wystarczy kilka składników.

"Pokusa Janssona" według Magdy Gessler. Przepis na przysmak ze Szwecji
Zapiekanka ze Szwecji. (Getty Images)

"Pokusa Janssona" (Janssons frestelse) to zapiekanka będąca jednocześnie jednym z najpopularniejszych dań w Szwecji. Nie wiadomo skąd wzięła się charakterystyczna nazwa tej zapiekanki, a w różnych miejscach znane są różne historie. Jedna wersja opowiada o tym, że zapiekanka została pokazana w filmie z lat 20. XX wieku o tym samym tytule.

Podobna zapiekanka jest znana również w Finlandii. W oryginalnym przepisie używane są marynowane moskaliki (szproty marynowane), ale można je zastąpić anchois, które są o popularniejsze i łatwiej dostępne.

"Pokusa Janssona". Potrzebne składniki:

  • 80 g masła
  • 2 puszki anchois
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 gramów bułki tartej
  • sól i pieprz
  • koper
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula

"Pokusa Janssona". Sposób wykonania:

  • ziemniaki obierz i pokrój w słupki
  • cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie podsmaż na łyżce masła
  • w naczyniu żaroodpornym układaj warstwy: ziemniaki, odcedzone anchois, cebulę
  • ostatnią warstwą powinny być ziemniaki
  • ziemniaki polej śmietaną, posyp solą oraz pieprzem
  • na wierzch wysyp bułkę tartą
  • na wierzchu na ziemniakach połóż małe kawałki masła.
  • zapiekankę piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 45 minut
  • zapiekankę podawaj gorącą ze świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić