Aldona Brauła
Aldona Brauła| 

Prosty deser gotowy błyskawicznie. Zaskocz bliskich kawową granitą

5

Granita to tradycyjny deser z Sycylii. Jest przyjemnie orzeźwiająca i smakuje lepiej niż tradycyjne lody.

Prosty deser gotowy błyskawicznie. Zaskocz bliskich kawową granitą
(Getty Images)

Granita kawowa to pyszny deser prosto z Sycylii. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników ani umiejętności. Świetnie smakuje i orzeźwia w upalne dni.

Granita kawowa. Potrzebne składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 600 ml wody
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 600 ml bardzo mocnej kawy

Granita kawowa. Sposób przygotowania:

  • do rondelka wlej wodę i wsyp cukier
  • podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, bez mieszania gotuj jeszcze 5 min
  • wystudź wodę z cukrem, a następnie dodaj aromat i kawę
  • przelej wszystko do metalowego pojemnika i wstaw do zamrażarki
  • od czasu do czasu przemieszaj wszystko widelcem, tak aby granita konsystencją przypominała pokruszony lód
  • przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i świeżą miętą

I gotowe! Oprócz granity spróbuj także tradycyjnego włoskiego tiramisu oraz spaghetti ai frutti di mare. Smacznego!

Zobacz także: Pysze, faszerowane pomidory. Pomysły, które zachwycą każdego smakosza
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić