Karolina Woźniak| 

Przepis na spaghetti ai frutti di mare. Makaron z owocami morza

1

Spaghetii frutti di mare podaje się we Włoszech jako pierwsze danie. Makaron z owocami morza jest sycący i bardzo smaczny. Wykonanie go nie zajmuje dużo czasu i potrzeba do niego niewielu składników.

Spaghetti frutti di mare to sycące danie dla fanów owoców morza.
Spaghetti frutti di mare to sycące danie dla fanów owoców morza. (YouTube)

Spaghetti frutti di mare to klasyczne danie kuchni włoskiej. Owoce morza są popularnym elementem diety w krajach śródziemnomorskich. Skorupiaki są dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Co więcej, ostrygi są naturalnym źródłem cynku, który wpływa na pracę układu odpornościowego. Z jedzenia owoców morza płyną zatem same korzyści.

Przepis na spaghetti ai frutti di mare. Potrzebne składniki:

  • 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
  • Makaron spaghetti (ilość wedle uznania)
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Pół szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz

Przepis na spaghetti ai frutti di mare. Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj al dente w dużej ilości posolonej wody
  • Na głębokiej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojony na plasterki czosnek
  • Dodaj oliwę i owoce morza
  • Wlej pół szklanki wina i smaż wszystko na małym ogniu
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Wrzuć pokrojone pomidorki koktajlowe
  • Duś wszystko ok. 5 minut
  • Dodaj posiekaną pietruszkę, sól i pieprz

I gotowe. Dla lepszego efektu odcedzony makaron można wrzucić na patelnię. Sos wówczas wymiesza się ze spaghetti i danie będzie jeszcze lepsze. Wykonanie go zajmuje ok. 20 minut. Na końcu warto ponownie posypać danie posiekaną pietruszką.

Zobacz także: Jak zrobić domowy makaron?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić