Prosty przepis na rogale świętomarcińskie. Zrób je sam

Rogale świętomarcińskie to symboliczne wypieki, które pojawiają się w listopadzie, szczególnie w Wielkopolsce. Aby poczuć ich smak i tradycję, nie trzeba udawać się aż do Poznania, Kalisza czy Piły. Możesz z powodzeniem przygotować te pyszności we własnej kuchni. Jak? Sprawdź nasz przepis.

Jak przygotować rogale świętomarcińskie?Jak przygotować rogale świętomarcińskie?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All Rights Reserved.

Każdego roku, z okazji Dnia Świętego Marcina, w Wielkopolsce królują rogale świętomarcińskie. Ten unikalny przysmak zyskał miano kulinarnej ikony tego regionu, a jego historia sięga wielu wieków wstecz.

11 listopada, w dniu imienin świętego Marcina Poznaniacy świętują, uczestnicząc w korowodzie. To właśnie poznańskie piekarnie przygotowują rogale z zachowaniem ściśle określonego przepisu, który pozwala na uzyskanie specjalnego certyfikatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

To oznaczenie przyznawane jest tylko tym rogalom, które powstają w Poznaniu i okolicznych regionach, zgodnie z tradycyjnymi technikami. Niestety, rogale pieczone poza tymi miejscami nie mogą nosić miana „świętomarcińskich”. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec własne rogale.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Zanim przystąpimy do pracy, warto przygotować wszystkie niezbędne składniki. Na ciasto półfrancuskie potrzebujemy mąki pszennej, ciepłego mleka, jajka, masła oraz drożdży. Wszystkie te składniki muszą być świeże i najwyższej jakości, aby nasze rogale były niezwykle aromatyczne.

Oprócz ciasta potrzebujemy także składników na nadzienie, które jest esencją rogali świętomarcińskich. Najważniejszy jest tutaj biały mak, którego delikatny smak wzbogaci każdy kęs rogala. Do maku dodajemy bakalie – orzechy, rodzynki, a także masę marcepanową, co sprawia, że nadzienie jest jeszcze bardziej wyraziste. Jak wygląda przepis na rogale świętomarcińskie?

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 100 g białego maku
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • kwaśna śmietana
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • rodzynki

Przygotowanie ciasta:

  1. Podgrzej mleko, aby było delikatnie ciepłe, i rozpuść w nim drożdże.
  2. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia.
  3. W dużej misce połącz jaja z cukrem, ubijając na gładką masę. Stopniowo dodawaj przestudzone masło oraz przesianą mąkę połączoną z solą.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dolewając mleko z drożdżami. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i zaczną się na nim pojawiać pęcherzyki powietrza.
  5. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Czytaj też: Ten tor zrobisz bez pieczenia. Wychodzi dosłownie każdemu!

Przygotowanie nadzienia:

  1. Mak, migdały i orzechy zalej wrzącą wodą, a następnie zmiel dwukrotnie, aż osiągną gładką konsystencję.
  2. Do zmielonego maku dodaj cukier, śmietanę, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Wszystko dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.

Formowanie i pieczenie:

  1. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i potnij na trójkąty.
  2. Na każdy kawałek połóż łyżkę nadzienia i zawiń w formę rogala.
  3. Uformowane rogale połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza około 20 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Przygotowanie rogali świętomarcińskich może być wspaniałą przygodą kulinarną. Choć wymaga to czasu i uwagi, satysfakcja z własnoręcznie przygotowanych wypieków jest ogromna. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż