Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami. Osłodzi nam jesień

0

Jesień nadeszła na dobre, a razem z nią – deszczowa pogoda. W takich chwilach humor skutecznie poprawi nam słodki deser, na przykład idealne o tej porze roku ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami. Tłumaczymy krok po kroku, jak przygotować ten sezonowy deser.

Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami. Osłodzi nam jesień
Ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami na pewno osłodzi nam jesienne słoty (Getty Images)

Gdy przygotowujemy posiłki, warto pamiętać o sezonowych warzywach i owocach. Właśnie do takich należą śliwki – przygotowane z nich powidła stanowią kluczowy składnik ciasta.

Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami – potrzebne składniki

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1,5 kostki masła
  • polewa z mlecznej czekolady

Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechami – sposób przygotowania

  • Oddziel żółtka od białek. W oddzielnym naczyniu umieść mąkę, cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia.
  • Podziel masło na mniejsze kawałki, a następnie zmieszaj z mąką, cukrem i proszkiem i dokładnie ugnieć.
  • Dodaj do ciasta żółtka i ponownie ugnieć. Uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową lub spożywczą i umieść w lodówce na 1,5-2 godziny, aby się schłodziła.
  • Czekając na schłodzenie się ciasta, obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie.
  • Ubij białka na sztywną pianę. Gdy ciasto będzie schłodzone, umieść je w formie – wcześniej dokładnie wysmaruj ją masłem, aby uniknąć przywierania.
  • Na zmianę smaruj ciasto powidłami śliwkowymi i pianą z dodatkiem orzechów. Wierzch zalej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Ciasto należy piec przez maksymalnie 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem warto odczekać jakiś czas, aby ostygło. Deser można podawać osobno, jak i z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Zobacz także: Zobacz też: Najlepszy przepis na kruche ciasto ze śliwkami
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić