Prosty sposób na placki ziemniaczane. Zawsze wyjdą idealnie

57

Co zrobić, by placki ziemniaczane były idealne? Jest na to prosty sposób. Trzeba pamiętać o kilku wskazówkach. Jeżeli weźmiemy pod uwagę wszystkie zalecenia, to przyrządzimy prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Prosty sposób na placki ziemniaczane. Zawsze wyjdą idealnie
Jak zrobić perfekcyjne placki ziemniaczane? (Pixabay)

Sposób na idealne placki ziemniaczane opisuje portal porady.interia.pl. Podkreślono, że przede wszystkim trzeba mieć odpowiednie ziemniaki - najlepiej typu B lub C. Eksperci polecają, by zetrzeć je na tarce o oczkach średniej wielkości.

Ważne jest też, by odpowiednio smażyć placki. Masę ziemniaczaną należy wykładać na dobrze rozgrzany tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Zalecane jest wykorzystanie oleju rzepakowego.

Co dodać do ziemniaków?

Do ziemniaków warto dodać trochę soli i pieprzu. Nie powinno zabraknąć też jajka i drobno poszatkowanej cebuli.

Czy trzeba dodawać mąkę do placków? Może ona je uratować, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, jednak nie należy przesadzać z ilością. Nadmiar mąki powoduje, że placki twardnieją i są zwyczajnie niesmaczne - podkreśla portal porady.interia.pl.

Warto używać patelni żeliwnej z grubym dnem. Ponadto dobrym pomysłem jest dodanie do ziemniaczanej masy odrobiny octu lub spirytus, co pozwoli na ograniczenie ilości tłuszczu w plackach.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić