Wróć na
K.K.
|

Przepis na bułki pszenne jak ze sklepu. Gotowe błyskawicznie

5
Podziel się

Będą idealne na śniadanie lub kolację. Te bułki pszenne zawsze się udają, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Dodatkowo ten przepis można wykonać w nieco ponad godzinę, więc świeżym pieczywem łatwo zaskoczysz domowników w sobotni lub niedzielny poranek.

Przepis na bułki pszenne jak ze sklepu. Gotowe błyskawicznie
Bułki pszenne jak ze sklepu. Prosty przepis (pxhere.com)
bCOOwwWd

Świeże domowe pieczywo to coś, co sprawi, że twoje śniadanie będzie wyjątkowe. Na upieczenie domowych bułek nie trzeba poświęcić dużo czasu. Nie wymagają one także żadnych skomplikowanych składników czy umiejętności.

Bułki pszenne jak ze sklepu. Potrzebne składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
  • 140ml wody
  • 140ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40g oleju
bCOOwwWf

Bułki pszenne jak ze sklepu. Sposób przygotowania

  • Wsyp mąkę do dużej miski i zrób dołek
  • Do dołka wrzuć pokruszone drożdże lub suche drożdże, dodaj cukier i połowę ciepłej wody
  • Przykryj miskę ściereczką i zostaw na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować
  • Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez min. 10 minut
  • Uformuj ciasto w kulę i pozostaw pod przykryciem na godzinę
  • Po tym czasie podziel ciasto na 9 części i uformuj z nich bułki
  • Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut
  • Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Tuż przed włożeniem do piekarnika bułki obsyp lekko mąką i tępą stroną noża zrób w nich nacięcie prawie do samego końca
  • Bułki piecz ok 20-23 minuty
bCOOwwWG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
gosc
miesiąc temu
Ciekawy przepis, dziekuje i skorzystam
Ewa
4 tyg. temu
to mają być błyskawiczne bułki na śniadanie??? 10 min + 1 godzina + pół godz czekania na wyrośnięcie plus szykowanie i pieczenie... to o której trzeba wstać żeby je zjeść na śniadanie?!
Hania
4 tyg. temu
To już chyba szybciej dojadę do sklepu po bułki na drugi koniec miasta, niż zdążę zrobić te "szybkie" bułki. :)
bCOOwwWH
Kosziba
4 tyg. temu
Jak ze sklepu to lepelij nie
mlewy
4 tyg. temu
najgorsze jest niestety pieczywo co "daje" drożdżami ale aby móc to zrozumieć trzeba mieć możliwość skosztować naprawdę dobrego pieczywa. Do tej ilości powinno się użyć 1/3 tych drożdży.
Najnowsze komentarze (5)
Hania
4 tyg. temu
To już chyba szybciej dojadę do sklepu po bułki na drugi koniec miasta, niż zdążę zrobić te "szybkie" bułki. :)
Ewa
4 tyg. temu
to mają być błyskawiczne bułki na śniadanie??? 10 min + 1 godzina + pół godz czekania na wyrośnięcie plus szykowanie i pieczenie... to o której trzeba wstać żeby je zjeść na śniadanie?!
Kosziba
4 tyg. temu
Jak ze sklepu to lepelij nie
mlewy
4 tyg. temu
najgorsze jest niestety pieczywo co "daje" drożdżami ale aby móc to zrozumieć trzeba mieć możliwość skosztować naprawdę dobrego pieczywa. Do tej ilości powinno się użyć 1/3 tych drożdży.
gosc
miesiąc temu
Ciekawy przepis, dziekuje i skorzystam
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić