A.S.| 

Prosty przepis na królową surówek. Każdy ją kiedyś jadł, nie każdy umie przyrządzić

6

Jest jedną z najbardziej znanych surówek, które w Polsce rzadko przyrządzamy w domu, za to często zdarza się nam ją jeść poza nim, szczególnie w fast foodach. Coleslaw to dobry dodatek do wielu potraw, który w dodatku nie wymaga zbyt dużego wysiłku.

Prosty przepis na królową surówek. Każdy ją kiedyś jadł, nie każdy umie przyrządzić
Coleslaw to surówka, która dobrze pasuje do wielu dań. (Wikimedia Commons, Anagoria)

Sałatka (surówka) coleslaw jest znanym, szczególnie na zachodzie Europy dodatkiem do rozmaitych dań. W Polsce możemy znać ją głównie z jedzenia poza domem - często dodaje się ją np. do kebabów, dań w barach w rodzaju KFC czy w orientalnych knajpkach.

Przepis na tę, wywodzącą się z kuchni holenderskiej, surówkę jest jednak bardzo prosty. Niewielka ilość składników sprawia też, że możemy dużo z nią eksperymentować, dodając kolejne dodatki. Podstawą są trzy elementy - kapusta, marchew oraz majonez.

Czytaj także:

Przepis na surówkę coleslaw - składniki

  • Pół główki kapusty białej
  • Jedna średniej wielkości marchew
  • Pół cebuli
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis na surówkę coleslaw. Składniki opcjonalne:

  • Pół łyżki octu winnego
  • Trzy łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 soku z cytryny
  • Koperek, natka pietruszki i inne zioła do smaku

Przepis na surówkę coleslaw. Sposób przygotowania:

  • Umyć kapustę, obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb, czyli środek kapusty.
  • Przekroić kapustę na pół i drobno poszatkować. Wrzucić do miskii. Posiekać cebulę i zetrzeć marchew na tarce, po czym dodać do kapusty.
  • Dodać majonez, sól, pieprz oraz opcjonalne przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Smacznego! Przygotowanie potrawy powinno nam zająć nie więcej niż 10 minut.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić