aktualizacja 

Przepis na czeską Marlenkę. Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś

46

Ciasto Marlenka oryginalnie wywodzi się z Czech. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta, bo dosłownie rozpływa się w ustach!

Przepis na czeską Marlenkę. Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś. Ciasto Marlenka jest wyjątkowe pod każdym względem. Wygląda fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Właśnie dlatego od lat robi furorę w Czechach, a teraz także i w Polsce.

Ciasto Marlenka. Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek miodu 
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru  
  • 3 szklanki mleka
  • 400g masy kajmakowej
  • 250g margaryny lub masła
  • garść orzechów

Ciasto Marlenka. Wykonanie:

  • 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
  • 2 budynie rozdrabniamy w 1 szklance mleka.
  • Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
  • Gdy budyń będzie stygł przygotujemy spody.
  • Do garnka wkładamy margarynę lub masło i rozpuszczamy.
  • Dodajemy cukier puder oraz miód i mieszamy.
  • Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy do momentu aż masa ściemnieje. 
  • Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
  • Do masy dodajemy jajka i przesianą mąkę.
  • Wszystko mieszamy, a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie i nawijamy na wałek.
  • Następnie przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
  • Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Następnie wyrabiamy masę.
  • Masło lub margarynę miksujemy na puch.
  • Dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy. 
  • Dokładamy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 
  • Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
  • Orzechy mielimy w malakserze.
  • Posypujemy ciasto.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić