o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KLS
|

Przepis na czeską Marlenkę. Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś

20
Podziel się

Ciasto Marlenka oryginalnie wywodzi się z Czech. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta, bo dosłownie rozpływa się w ustach!

Przepis na czeską Marlenkę. Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)
bEDQTKyd

Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś. Ciasto Marlenka jest wyjątkowe pod każdym względem. Wygląda fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Właśnie dlatego od lat robi furorę w Czechach, a teraz także i w Polsce.

Ciasto Marlenka. Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek miodu 
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru  
  • 3 szklanki mleka
  • 400g masy kajmakowej
  • 250g margaryny lub masła
  • garść orzechów
bEDQTKyf

Ciasto Marlenka. Wykonanie:

  • 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
  • 2 budynie rozdrabniamy w 1 szklance mleka.
  • Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
  • Gdy budyń będzie stygł przygotujemy spody.
  • Do garnka wkładamy margarynę lub masło i rozpuszczamy.
  • Dodajemy cukier puder oraz miód i mieszamy.
  • Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy do momentu aż masa ściemnieje. 
  • Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
  • Do masy dodajemy jajka i przesianą mąkę.
  • Wszystko mieszamy, a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie i nawijamy na wałek.
  • Następnie przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
  • Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Następnie wyrabiamy masę.
  • Masło lub margarynę miksujemy na puch.
  • Dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy. 
  • Dokładamy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 
  • Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
  • Orzechy mielimy w malakserze.
  • Posypujemy ciasto.
bEDQTKyl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEDQTKyG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(20)
Hela
2 miesiące temu
Właśnie,! Ormiańskie lub Gruzińskie ciasto! Zmodyfikowane lekko i taki to myk!!! Ktoś pomyślał kiedyś ....
,,,,,,,,,,
2 miesiące temu
Tzw .miodownik🤣🤣🤣
Książka
2 miesiące temu
Ciasto z dzieciństwa
bEDQTKyH
M-59
2 miesiące temu
I nawet nie zjem bo od kiedy pepiki okazały się wielkimi szujami bojkotuję ich produkcję i mam ich gdzieś !!!
Wielkie
2 miesiące temu
Mi coś, zwykły miodownik który można upiec nawet tydzień wcześniej suche placki nic im nie będzie. Krem w/g uznania z manny masy Krokowej ja preferuję sernik gotowany i tak miodownik przekladam.
Celka
2 miesiące temu
Wynalazek takie ciasto piekła moja babcia a nie żyje od 20 lat
Nick
2 miesiące temu
"...jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu."??? Sześć placków, a każdy pieczemy 10 minut. To naprawdę jak mrugnięcie okiem.
Ola Moczar
2 miesiące temu
A jaki zgrabny stolec po tym wychodzi.
Porzeczka
2 miesiące temu
A co z 3-cią szklanką mleka?
babcia52
2 miesiące temu
Stary przepis mojej babci. Robiłam go setki razy. "królewski miodownik". Mądrale z WP. Co wy wiecie, boso śpicie.
Rega
2 miesiące temu
A skąd wiesz że takiego nie jadłam jasnowidzu
Kloss
2 miesiące temu
Pewnie pycha, szczególnie jak ktoś inny zrobi.
Scyzoryk
2 miesiące temu
W świętokrzyskim jest ciasto ''królewski'' ciasto miodowe przekładane kremem z kaszy manny( 1/2l. mleka, 4łyzki kaszki,4 lyzi cukru i 1/2 masła), każdy placek smarowany jest dżem z czarnej porzeczki. Nie nadto kaloryczny i zbilansowana smak
bEDQTKyz
Viola
2 miesiące temu
Jedno ciasto a prawie 1/2kg masła ja podziękuję, potem młodzi nie mogą wtoczyć się po schodach
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić