Przepis na czeską Marlenkę. Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś

Ciasto Marlenka oryginalnie wywodzi się z Czech. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta, bo dosłownie rozpływa się w ustach!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś. Ciasto Marlenka jest wyjątkowe pod każdym względem. Wygląda fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Właśnie dlatego od lat robi furorę w Czechach, a teraz także i w Polsce.

Ciasto Marlenka. Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek miodu 
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru  
  • 3 szklanki mleka
  • 400g masy kajmakowej
  • 250g margaryny lub masła
  • garść orzechów

Ciasto Marlenka. Wykonanie:

  • 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
  • 2 budynie rozdrabniamy w 1 szklance mleka.
  • Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
  • Gdy budyń będzie stygł przygotujemy spody.
  • Do garnka wkładamy margarynę lub masło i rozpuszczamy.
  • Dodajemy cukier puder oraz miód i mieszamy.
  • Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy do momentu aż masa ściemnieje. 
  • Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
  • Do masy dodajemy jajka i przesianą mąkę.
  • Wszystko mieszamy, a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie i nawijamy na wałek.
  • Następnie przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
  • Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Następnie wyrabiamy masę.
  • Masło lub margarynę miksujemy na puch.
  • Dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy. 
  • Dokładamy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 
  • Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
  • Orzechy mielimy w malakserze.
  • Posypujemy ciasto.
Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł