Przepis na czeską Marlenkę. Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś

Ciasto Marlenka oryginalnie wywodzi się z Czech. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości czy święta, bo dosłownie rozpływa się w ustach!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube
46

Takiego frykasa jeszcze nie jadłeś. Ciasto Marlenka jest wyjątkowe pod każdym względem. Wygląda fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wcale dużo czasu. Właśnie dlatego od lat robi furorę w Czechach, a teraz także i w Polsce.

Ciasto Marlenka. Składniki:

  • 150g masła lub margaryny
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek miodu 
  • szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 3 jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru  
  • 3 szklanki mleka
  • 400g masy kajmakowej
  • 250g margaryny lub masła
  • garść orzechów

Ciasto Marlenka. Wykonanie:

  • 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy.
  • 2 budynie rozdrabniamy w 1 szklance mleka.
  • Wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
  • Gdy budyń będzie stygł przygotujemy spody.
  • Do garnka wkładamy margarynę lub masło i rozpuszczamy.
  • Dodajemy cukier puder oraz miód i mieszamy.
  • Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy do momentu aż masa ściemnieje. 
  • Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
  • Do masy dodajemy jajka i przesianą mąkę.
  • Wszystko mieszamy, a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie i nawijamy na wałek.
  • Następnie przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
  • Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Następnie wyrabiamy masę.
  • Masło lub margarynę miksujemy na puch.
  • Dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy. 
  • Dokładamy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 
  • Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
  • Orzechy mielimy w malakserze.
  • Posypujemy ciasto.
Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Tragedia w Niemczech. Polak zginął na budowie
Tragedia w Niemczech. Polak zginął na budowie
Ojciec zabrał córkę w Tatry. To zarzuca mu prokuratura
Ojciec zabrał córkę w Tatry. To zarzuca mu prokuratura
Trauma w Rosji. Oto jaki temat zyskał na popularności
Trauma w Rosji. Oto jaki temat zyskał na popularności
Atak na 24-latkę w Toruniu. Jej rodzina zabrała głos
Atak na 24-latkę w Toruniu. Jej rodzina zabrała głos
Unijna dyplomatka zaatakowana. Pojechała w delegację do Rosji
Unijna dyplomatka zaatakowana. Pojechała w delegację do Rosji
Sarna wybiegła wprost pod hulajnogę. 16-latek nie miał kasku
Sarna wybiegła wprost pod hulajnogę. 16-latek nie miał kasku
Fałszywe oferty darmowych biletów. Ostrzeżenie w Opolu
Fałszywe oferty darmowych biletów. Ostrzeżenie w Opolu
Pojawią się na północy. IMGW ostrzega
Pojawią się na północy. IMGW ostrzega
Polski misjonarz na wyspie, gdzie wybuchł wulkan. Czy będzie ewakuacja?
Polski misjonarz na wyspie, gdzie wybuchł wulkan. Czy będzie ewakuacja?
Kielce. Policja rozbiła gang kradnący samochody
Kielce. Policja rozbiła gang kradnący samochody
Zamieszanie z orangutanami w zoo we Frankfurcie. Turyści musieli uciekać
Zamieszanie z orangutanami w zoo we Frankfurcie. Turyści musieli uciekać
Czy pies może jeść bób? Wielu opiekunów o tym nie wie
Czy pies może jeść bób? Wielu opiekunów o tym nie wie