Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami

8

Sezon na śliwki trwa, a ciasta z sezonowymi owocami smakują wyjątkowo. To puszyste ciasto ze śliwkami znika w jeden wieczór. Jest wyrośnięte, wilgotne i aromatyczne. Spróbuj przepisu na pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami.

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami
Puszyste ciasto ze śliwkami. (Pixabay)

Przygotowanie ciasta ze śliwkami nie zajmie ci dużo czasu. Jest pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście śliwki, resztę składników prawdopodobnie masz już w kuchni.

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (możesz dać mniej)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 200 ml maślanki
  • 4 jajka
  • około pół kilograma wypestkowanych śliwek

Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami. Sposób przygotowania:

  • Do miski wbij jaja, dodaj cukier, cukier wanilinowy i ubijaj mikserem kilka minut na wysokich obrotach.
  • Do masy jajecznej dodaj olej i wymieszaj łyżką lub szpatułką
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do jajek przesiewając przez sitko. Dodaj maślankę i mieszaj delikatnie szpatułką
  • Gotową masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układaj śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto
  • Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 170 stopni C przez około godzinę
  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto na kilka godzin do wystygnięcia. Możesz posypać je cukrem pudrem.
Zobacz także: Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić