o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KK
|

Przepis na domowy rosół. Stara sztuczka, o której młode gospodynie nie mają pojęcia

124
Podziel się

Rosół to nieodłączny element polskich niedzielnych obiadów. Najlepiej smakuje taki, który przyrządzisz samodzielnie w domu. Na jego podstawie można później ugotować pyszną pomidorową lub ogórkową zupę.

Przepis na domowy rosół. Stara sztuczka, o której młode gospodynie nie mają pojęcia
Domowy rosół z makaronem (Domena publiczna)
bEhuXJdx

Domowy rosół z makaronem to bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Nasze mamy i babcie znają wiele sposobów przygotowania tego tradycyjnego dania. Kluczowa jest jednak stara sztuczka, o której wiele młodych osób nie pamięta lub nie wie.

Domowy rosół z kurczaka. Potrzebne składniki

  • 1 - 1,5 kg mięsa z kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udka lub tzw. porcja rosołowa
  • 2,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki - korzenie
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Domowy rosół z kurczaka. Sposób przygotowania

bEhuXJdz
  • Mięso umyj, podziel na kawałki i przełóż do dużego garnka
  • Zalej wodą i zagotuj na małym ogniu
  • Warzywa (oprócz cebuli) obierz i dodaj do gotującego się kurczaka. Możesz je pokroić (wtedy szybciej się ugotują, ale stracą swój smak)
  • Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je za pomocą łyżki
  • Wywar gotuj na bardzo małym ogniu. Jeśli zacznie wrzeć, rosół będzie mętny
  • Cebulę obierz i opal nad ogniem, aż będzie czarna. Wrzuć ją w całości do zupy
  • Gotuj rosół na malutkim ogniu przez ok. 1,5 godziny
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem
  • Rosół możesz podawać z ugotowanym wcześniej makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEhuXJea
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(124)
marynika
1 tyg. temu
A gdzie włosy kucharki?
kluseczka
1 tyg. temu
Zapomnieli o selerze? Rosół bez selera w gardle uwiera?
1,5 godz? Ser...
4 miesiące temu
jaa
bEhuXJeb
Hania
6 miesięcy temu
A gdzie seler?
...
11 miesięcy temu
nooo.. i gdzie ta sztuczka...? cebula
gość
11 miesięcy temu
z takiego przepisu można zrobić tylko płyn ROSOŁOPODOBNY
reto
11 miesięcy temu
Mój trik to mięso zalewam gorącą wodą i szybko doprowadzam do wrzenia , gdy się zagotuje , wylewam wodę i dopiero wszystkie składniki wrzucam do gara zalewam zimną i powolutku gotuję . Nie muszę wówczas zbierać farfocji .
reto
11 miesięcy temu
Nie jestem kucharzem ale ten przepis pisała osoba bez pojęcia o gotowaniu rosołu. A gdzie seler ? nie mówiąc już o zielonej pietruszce.I kto daje pora ?
jkp215papajto
11 miesięcy temu
Jeśli ma to być rosół to warzywa wkłada się na zimną wodę żeby ich smak przeszedł do wywaru bo tak na prawdę rosół nie jest zupą tylko wywarem mięsno warzywnym. nie gotuje się tylko pruży w temp ok 99 tak żeby tylko leciutko bulgało ok .minimum 3 g. To ma być wywar.
rosół
11 miesięcy temu
Nic nowego nie napisane
Sztuczka
11 miesięcy temu
Sztuczka to ten artykul. Portal o2 to sztuczka. Wy to sztuczka...
Dobra rada
11 miesięcy temu
Tak dla wiadomości wszystkich. Kurczaki są ładowane wszelkimi możliwymi antybiotykami. Stąd mętna woda. Wobec tego jak uzyskać niemętny rosół. Najpierw dokładnie umyjcie mięso przed wstawieniem do garnka: powycinajcie resztki piór, wymyjcie miejsca w których zgromadziła się krew. Następnie pogotujcie mięso z 5-10 minut. Po tym czasie odlejcie całą "mętną wodę", umyjcie mięso jeszcze raz w czystej wodzie, umyjcie garnek w którym je gotowaliście, bądź wstawcie mięso w nowym garnku, do gorącej wody. I wtedy jeszcze raz gotujcie dodając resztę składników. Jeśli pojawia się burzyny to je zbierzcie. Smacznego.
ooooooooooo
11 miesięcy temu
ooooooooooooooooooo
bEhuXJdT
ooooooooooo
11 miesięcy temu
HAHAHHHAHHAHHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić