Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KK
|
aktualizacja

Przepis na domowy rosół. Stara sztuczka, o której młode gospodynie nie mają pojęcia

124
Podziel się:

Rosół to nieodłączny element polskich niedzielnych obiadów. Najlepiej smakuje taki, który przyrządzisz samodzielnie w domu. Na jego podstawie można później ugotować pyszną pomidorową lub ogórkową zupę.

Przepis na domowy rosół. Stara sztuczka, o której młode gospodynie nie mają pojęcia
Domowy rosół z makaronem (Domena publiczna)

Domowy rosół z makaronem to bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Nasze mamy i babcie znają wiele sposobów przygotowania tego tradycyjnego dania. Kluczowa jest jednak stara sztuczka, o której wiele młodych osób nie pamięta lub nie wie.

Domowy rosół z kurczaka. Potrzebne składniki

  • 1 - 1,5 kg mięsa z kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udka lub tzw. porcja rosołowa
  • 2,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki - korzenie
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Domowy rosół z kurczaka. Sposób przygotowania

  • Mięso umyj, podziel na kawałki i przełóż do dużego garnka
  • Zalej wodą i zagotuj na małym ogniu
  • Warzywa (oprócz cebuli) obierz i dodaj do gotującego się kurczaka. Możesz je pokroić (wtedy szybciej się ugotują, ale stracą swój smak)
  • Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je za pomocą łyżki
  • Wywar gotuj na bardzo małym ogniu. Jeśli zacznie wrzeć, rosół będzie mętny
  • Cebulę obierz i opal nad ogniem, aż będzie czarna. Wrzuć ją w całości do zupy
  • Gotuj rosół na malutkim ogniu przez ok. 1,5 godziny
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem
  • Rosół możesz podawać z ugotowanym wcześniej makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(124)
marynika
rok temu
A gdzie włosy kucharki?
kluseczka
rok temu
Zapomnieli o selerze? Rosół bez selera w gardle uwiera?
1,5 godz? Ser...
2 lata temu
jaa
Hania
2 lata temu
A gdzie seler?
...
2 lata temu
nooo.. i gdzie ta sztuczka...? cebula
gość
2 lata temu
z takiego przepisu można zrobić tylko płyn ROSOŁOPODOBNY
reto
2 lata temu
Mój trik to mięso zalewam gorącą wodą i szybko doprowadzam do wrzenia , gdy się zagotuje , wylewam wodę i dopiero wszystkie składniki wrzucam do gara zalewam zimną i powolutku gotuję . Nie muszę wówczas zbierać farfocji .
reto
2 lata temu
Nie jestem kucharzem ale ten przepis pisała osoba bez pojęcia o gotowaniu rosołu. A gdzie seler ? nie mówiąc już o zielonej pietruszce.I kto daje pora ?
jkp215papajto
2 lata temu
Jeśli ma to być rosół to warzywa wkłada się na zimną wodę żeby ich smak przeszedł do wywaru bo tak na prawdę rosół nie jest zupą tylko wywarem mięsno warzywnym. nie gotuje się tylko pruży w temp ok 99 tak żeby tylko leciutko bulgało ok .minimum 3 g. To ma być wywar.
rosół
2 lata temu
Nic nowego nie napisane
Sztuczka
2 lata temu
Sztuczka to ten artykul. Portal o2 to sztuczka. Wy to sztuczka...
Dobra rada
2 lata temu
Tak dla wiadomości wszystkich. Kurczaki są ładowane wszelkimi możliwymi antybiotykami. Stąd mętna woda. Wobec tego jak uzyskać niemętny rosół. Najpierw dokładnie umyjcie mięso przed wstawieniem do garnka: powycinajcie resztki piór, wymyjcie miejsca w których zgromadziła się krew. Następnie pogotujcie mięso z 5-10 minut. Po tym czasie odlejcie całą "mętną wodę", umyjcie mięso jeszcze raz w czystej wodzie, umyjcie garnek w którym je gotowaliście, bądź wstawcie mięso w nowym garnku, do gorącej wody. I wtedy jeszcze raz gotujcie dodając resztę składników. Jeśli pojawia się burzyny to je zbierzcie. Smacznego.
ooooooooooo
2 lata temu
ooooooooooooooooooo
ooooooooooo
2 lata temu
HAHAHHHAHHAHHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić