o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KK
|

Przepis na domowy rosół. Stara sztuczka, o której młode gospodynie nie mają pojęcia

123
Podziel się

Rosół to nieodłączny element polskich niedzielnych obiadów. Najlepiej smakuje taki, który przyrządzisz samodzielnie w domu. Na jego podstawie można później ugotować pyszną pomidorową lub ogórkową zupę.

Przepis na domowy rosół. Stara sztuczka, o której młode gospodynie nie mają pojęcia
Domowy rosół z makaronem (Domena publiczna)
bDJpofmd

Domowy rosół z makaronem to bardzo prosta w przygotowaniu zupa. Nasze mamy i babcie znają wiele sposobów przygotowania tego tradycyjnego dania. Kluczowa jest jednak stara sztuczka, o której wiele młodych osób nie pamięta lub nie wie.

Domowy rosół z kurczaka. Potrzebne składniki

  • 1 - 1,5 kg mięsa z kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udka lub tzw. porcja rosołowa
  • 2,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 2 pietruszki - korzenie
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Domowy rosół z kurczaka. Sposób przygotowania

bDJpofmf
  • Mięso umyj, podziel na kawałki i przełóż do dużego garnka
  • Zalej wodą i zagotuj na małym ogniu
  • Warzywa (oprócz cebuli) obierz i dodaj do gotującego się kurczaka. Możesz je pokroić (wtedy szybciej się ugotują, ale stracą swój smak)
  • Gdy na powierzchni wywaru pojawią się szumowiny, ściągnij je za pomocą łyżki
  • Wywar gotuj na bardzo małym ogniu. Jeśli zacznie wrzeć, rosół będzie mętny
  • Cebulę obierz i opal nad ogniem, aż będzie czarna. Wrzuć ją w całości do zupy
  • Gotuj rosół na malutkim ogniu przez ok. 1,5 godziny
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem
  • Rosół możesz podawać z ugotowanym wcześniej makaronem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDJpofmG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(123)
Tomcio
7 miesięcy temu
Gdzie ten trik tajemny składnik bo nie ogarniam
ciekawy
7 miesięcy temu
gdzie ta sztuczka?
Mariusz
7 miesięcy temu
Rosół z porcji rosołowej? Serio? Pojęcia żadnego autorka o rosole nie ma...
bDJpofmH
Olga
7 miesięcy temu
A gdzie ta sztuczka , której nie znają młode gospodynie? Beznadziejny ten artykuł... naprawdę nie stać państwa na coś lepszego?
Jamal
7 miesięcy temu
No to naprawdę jestem zaskoczony tym przepisem.piszecie takie bzdury tylko żeby wejść w linka. To jest prosty i oczywisty przepis na Rosół. Każdy robi według własnego gustu i smaku.
Najnowsze komentarze (123)
1,5 godz? Ser...
3 dni temu
jaa
Hania
2 miesiące temu
A gdzie seler?
...
7 miesięcy temu
nooo.. i gdzie ta sztuczka...? cebula
gość
7 miesięcy temu
z takiego przepisu można zrobić tylko płyn ROSOŁOPODOBNY
reto
7 miesięcy temu
Mój trik to mięso zalewam gorącą wodą i szybko doprowadzam do wrzenia , gdy się zagotuje , wylewam wodę i dopiero wszystkie składniki wrzucam do gara zalewam zimną i powolutku gotuję . Nie muszę wówczas zbierać farfocji .
reto
7 miesięcy temu
Nie jestem kucharzem ale ten przepis pisała osoba bez pojęcia o gotowaniu rosołu. A gdzie seler ? nie mówiąc już o zielonej pietruszce.I kto daje pora ?
jkp215papajto
7 miesięcy temu
Jeśli ma to być rosół to warzywa wkłada się na zimną wodę żeby ich smak przeszedł do wywaru bo tak na prawdę rosół nie jest zupą tylko wywarem mięsno warzywnym. nie gotuje się tylko pruży w temp ok 99 tak żeby tylko leciutko bulgało ok .minimum 3 g. To ma być wywar.
rosół
7 miesięcy temu
Nic nowego nie napisane
bDJpofmz
Sztuczka
7 miesięcy temu
Sztuczka to ten artykul. Portal o2 to sztuczka. Wy to sztuczka...
Dobra rada
7 miesięcy temu
Tak dla wiadomości wszystkich. Kurczaki są ładowane wszelkimi możliwymi antybiotykami. Stąd mętna woda. Wobec tego jak uzyskać niemętny rosół. Najpierw dokładnie umyjcie mięso przed wstawieniem do garnka: powycinajcie resztki piór, wymyjcie miejsca w których zgromadziła się krew. Następnie pogotujcie mięso z 5-10 minut. Po tym czasie odlejcie całą "mętną wodę", umyjcie mięso jeszcze raz w czystej wodzie, umyjcie garnek w którym je gotowaliście, bądź wstawcie mięso w nowym garnku, do gorącej wody. I wtedy jeszcze raz gotujcie dodając resztę składników. Jeśli pojawia się burzyny to je zbierzcie. Smacznego.
ooooooooooo
7 miesięcy temu
ooooooooooooooooooo
ooooooooooo
7 miesięcy temu
HAHAHHHAHHAHHAHAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!
magma
7 miesięcy temu
A gdzie ta sztuczka?
ola
7 miesięcy temu
z takiej wody to każdy ugotuje, koń by się uśmiał
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić