Przepis na ekspresowe śniadanie. Puszysty omlet biszkoptowy

4

Omlet biszkoptowy to odświeżona wersja klasycznego omleta. Jest bardziej puszysty i miękki. Może być podawany na słodko i na słono. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie.

Przepis na ekspresowe śniadanie. Puszysty omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy. (Pixabay)

Omlet biszkoptowy to doskonały pomysł na śniadanie. Może być podawany klasycznie - na słono, ale także na słodko z owocami, bitą śmietaną lub konfiturami.

Omlet biszkoptowy. Potrzebne składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru (zrezygnuj z cukru jeśli chcesz przyrządzić wytrawny omlet)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • dowolne dodatki: owoce, orzechy, czekolada

Omlet biszkoptowy. Sposób wykonania:

  • ubij białka na sztywno, dodając stopniowo 2 łyżeczki cukru i sól
  • dodaj żółtka i mąkę
  • wszystko wymieszaj delikatnie szpatułką
  • na patelni roztop masło
  • masę przelej na patelnię z masłem
  • smaż na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż omlet będzie zarumieniony z obu stron
  • gotowy omlet podaj z dowolnymi dodatkami
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić