Przepis na ekspresowe śniadanie. Puszysty omlet biszkoptowy
Omlet biszkoptowy to odświeżona wersja klasycznego omleta. Jest bardziej puszysty i miękki. Może być podawany na słodko i na słono. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Omlet biszkoptowy to doskonały pomysł na śniadanie. Może być podawany klasycznie - na słono, ale także na słodko z owocami, bitą śmietaną lub konfiturami.
Czytaj także: Zupa, która wspomaga odchudzanie. Prosta i pyszna
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Omlet biszkoptowy. Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru (zrezygnuj z cukru jeśli chcesz przyrządzić wytrawny omlet)
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli
- dowolne dodatki: owoce, orzechy, czekolada
Omlet biszkoptowy. Sposób wykonania:
- ubij białka na sztywno, dodając stopniowo 2 łyżeczki cukru i sól
- dodaj żółtka i mąkę
- wszystko wymieszaj delikatnie szpatułką
- na patelni roztop masło
- masę przelej na patelnię z masłem
- smaż na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż omlet będzie zarumieniony z obu stron
- gotowy omlet podaj z dowolnymi dodatkami
Źródło artykułu: o2pl