Zupa, która wspomaga odchudzanie. Prosta i pyszna
Zupy z warzyw są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, sycące i niskokaloryczne. Jeśli chcesz usprawnić metabolizm i poprawić swoją kondycję zdrowotną, przygotuj potrawę z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Przepis znajdziesz poniżej.
Nie bez powodu jednym ze składników zupy jest czerwona papryka. Znajdziemy w niej znaczne ilości witaminy C, która podnosi odporność, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i wykazuje siln właściwości antyoksydacyjne.
Błonnik pokarmowy obecny w papryce stymuluje produkcję soków trawiennych, pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, poprawia perystaltykę jelit i wspomaga proces odchudzania. Z kolei papryka chili zawiera kapsaicyna, która odpowiada za jej ostry i piekący smak. Substancja ta działa przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Poza tym przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Składniki zupy:
- 2 papryczki chilli,
- 2 czerwone papryki,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona cebula,
- 1 bakłażan,
- dwie łyżki sosu sambal oelek,
- 1/2 litra bulionu warzywnego,
- 1/2 litra wody,
- sól i pieprz do smaku.
Na początek bakłażana i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dolewamy wodę i dusimy przez jakieś 30 minut. Po upływie tego czasu do mieszanki dodajemy bulion, marchew i przyprawy. Po 15 minutach pokrojone w kostkę papryczki chili wrzucamy do garnka. Wszystkie warzywa gotujemy do momentu, aż zmiękną. Następnie wszystkie składniki miksujemy, żeby zupa uzyskała konsystencję gładkiego kremu. Przed podaniem potrawy wierzch możemy posypać kolendrą.