Przepis na keczup z cukinii. Musisz go znać

1

Przepis na keczup z cukinii jest bardzo prosty. Korzystając z sezonu, warto zrobić parę słoików na zimę. Jest o wiele zdrowszy niż zwykły!

Przepis na keczup z cukinii. Musisz go znać
Keczup z cukinii można zawekować i otworzyć za jakiś czas. (Getty Images)

Co zrobić z cukinią? Keczup! Przepis jest prosty, a korzystając z sezonu na to warzywo, warto zrobić zapas na zimę. Zawekowane słoiki możesz trzymać z chłodnym, ciemnym miejscu nawet do następnego roku. Chociaż ten keczup ze stołów znika tak szybko, że wątpimy, aby tyle wystał w spiżarni.

Przepis na keczup z cukinii. Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szklanki octu 10%

Przepis na keczup z cukinii. Wykonanie:

  • Cukinię i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Posól garścią soli, zamieszaj, odstaw na 6 godzin
  • Po tym czasie dodaj 0,5 kg cukru i gotuj 20 min, często mieszając|
  • Po 20 min dodaj słodką, ostrą paprykę, pieprz, koncentraty i ocet
  • Całość gotuj 10 min
  • Zblenduj na gładką masę
  • Jeszcze gorące przelej do słoiczków, zakręć je i postaw do góry dnem, by się zawekowały
Zobacz także: Łatwy i szybki przepis na szarlotkę. Uda się każdemu
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić