Przepis na zupę z kurkami Magdy Gessler. To prawdziwy hit!

3

W sezonie grzybowym nie ma lepszej opcji niż przygotowanie zupy kurkowej. Jest wyjątkowo prosta do zrobienia i ma przyjemny, delikatny smak. Poniżej krok po kroku prezentujemy przepis na zupę z kurkami wg Magdy Gessler.

Przepis na zupę z kurkami Magdy Gessler. To prawdziwy hit!
Zupa z kurkami od Magdy Gessler (Flickr)

Zupa z kurkami to idealny pomysł na pyszny letni obiad. Użyjesz do niej tylko najświeższych składników sezonowych, a zasmakuje każdemu — można ją ugotować nie tylko w wersji mięsnej, ale też w wegetariańskiej. Słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła swój sposób na to pyszne danie.

Zupa z kurkami od Magdy Gessler. Składniki:

  • 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 300 g kurek
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
  • 50 g masła

Zupa z kurkami od Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Najpierw należy przygotować bulion — mięsny lub warzywny.
  • Bulion wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem.
  • Dodać liść laurowy, ziele, sól i pieprz.
  • Gotować przez 15 minut.
  • Przygotować kurki: namoczyć je w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym.
  • Odczekać ok. 20 minut, aż wyschną.
  • Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie kurki, posolić, dodać posiekaną cebulę.
  • Podduszać, ciągle mieszając.
  • Gotowe grzyby dodać do zupy i całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.
  • Zupę można zabielić łyżką śmietany oraz doprawić do smaku.
Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić