Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś! Leśniczy opublikował swój przepis

8

Lasy Państwowe podzieliły się przepisem na nietypowy, wegetariański rosół. Jego głównym składnikiem są kurki, które można już znaleźć w polskich lasach.

Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś! Leśniczy opublikował swój przepis
Przepis na rosół z kurek (Facebook, Lasy Państwowe)

Sezon na kurki (pieprzniki jadalne) trwa w najlepsze. Lasy Państwowe przypominają, że w trakcie letnich miesięcy można je znaleźć niemal we wszystkich typach lasu, ale najwięcej w typowych dla większości Polski sośninach.

Lasy Państwowe postanowiły podzielić się przepisem na nietypowe danie z kurek. To wegetariański rosół, którego większość osób pewnie nigdy nie miała okazji spróbować.

Przepis na wegetariański rosół od Lasów Państwowych


  • Obierz, oczyść i pokrój 300 g kurek
  • Pokrój cebulę w kostkę
  • Ugotuj 1,5 litra wywaru warzywnego z marchwi, pora, selera, pietruszki i 2-3 suszonych prawdziwków
  • W tym samym czasie podsmaż kurki z cebulką na 2 łyżkach masła
  • Dodaj kurki i cebulę do wywaru i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku
  • Podawaj z makaronem krajanką

Lasy Państwowe podkreślają, że danie można przygotować również w klasycznej wersji na rosole drobiowym lub drobiowo-wołowym. Przypominają również, że podczas czyszczenia kurek najlepiej moczyć owocniki w wodzie z solą. W ten sposób pozbędziemy się piachu głęboko wciśniętego pomiędzy blaszki.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Zobacz także: Nocne zaloty jeleni w lesie. Nagranie Nadleśnictwa Biłgoraj

Autor: NB
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić