Przepis na koktajl owocowy. Zimny deser, idealny na letnie upały
Pogoda rozpieszcza nas wysokimi temperaturami i powoli zaczyna się sezon na popularne owoce, np. truskawki czy jagody. Dobrym pomysłem byłoby więc przygotowanie z nich pysznego koktajlu. Wspaniale smakuje, nawet gdy na zewnątrz panuje prawdziwy upał.
Koktajl owocowy nie tylko świetnie smakuje, lecz także stanowi prawdziwą bombę witaminową. Mimo że jego kluczowym składnikiem jest jogurt naturalny, z powodzeniem mogą go również przygotować weganie – wystarczy, że zastąpią ten produkt mlekiem roślinnym, np. kokosowym czy z orzechów włoskich.
Przepis na koktajl owocowy. Potrzebne składniki
- szklanka truskawek
- pół szklanki dowolnych jagód (polecamy borówki)
- pół szklanki jeżyn
- pół szklanki malin
- szklanka jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
- opcjonalnie: pół łyżeczki cukru
- kilka liści świeżej mięty
Przeczytaj także: Zdrowa przekąska w 5 minut. Przepis na koktajl szarlotkowy
Przepis na koktajl owocowy. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj wszystkie owoce, a w razie konieczności usuń szypułki. Truskawki dodatkowo pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było je później blendować.
- Umieść wszystkie składniki – poza miętą – w naczyniu, a następnie dokładnie zblenduj. W zależności od twoich preferencji kulinarnych możesz powtarzać czynność do czasu, aż uzyskasz gładką masę lub zostawić koktajl z kawałkami owoców.
Przeczytaj także: Odchudza i oczyszcza jelita. Pij podczas upałów
Twój koktajl jest gotowy. Przed podaniem dodaj do niego kilka kostek lodu, a na wierzch połóż jeden lub dwa listki mięty, aby podkreślić orzeźwiający smak deseru.