Przepis na prawdziwe leczo. Makłowicz mówi, co robimy źle

137

Polacy uwielbiają leczo. Zazwyczaj przyrządzamy je z pieczarkami, cukinią, papryką i ulubionym mięsem. Okazuje się, że ta wersja warzywnej potrawy nie ma nic wspólnego z leczo. Robert Makłowicz obalił mit i wskazał, co robimy źle podczas przyrządzania słynnego dania. - Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki - wyjaśnia ekspert.

Przepis na prawdziwe leczo. Makłowicz mówi, co robimy źle
Przepis na prawdziwe leczo bez cukinii! Makłowicz mówi, co robimy źle (AKPA, Pixabay)

Robert Makłowicz to niepodważalny autorytet w kuchni. Miłośnik gotowania przez lata prowadził programy kulinarne w polskiej telewizji. Obecnie przeniósł się do sieci, gdzie wciąż prezentuje przepisy na pyszne dania, odpowiada na pytania fanów i doradza, jak gotować popularne potrawy. Jedną z nich jest leczo. Okazuje się, że prawdziwy przysmak noszący tę nazwę nie zawiera pieczarek czy cukinii!

Dla wielu może być to szokujące, że leczo nie powinno mieć w sobie cukinii czy pieczarek. Makłowicz wyjaśnia, że polskie przepisy są zbliżone bardziej do prowansalskiego ratatouille niż węgierskiego leczo. To właściwe ma w sobie tylko dwa główne składniki: cebulę i paprykę. Dodatkowo dodajemy pomidory, czosnek, paprykę w proszku i tłuszcz.

To tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. (...) Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. Coraz częściej to jest olej - wyjaśnia Robert Makłowicz na swoim kanale YouTube.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Robert Makłowicz o podróżach kulinarnych

Przepis na prawdziwe leczo Roberta Makłowicza. Lista składników

  • 1 kg węgierskiej papryki o różnych kolorach
  • 1 kg pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 ostre papryczki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki węgierskiej lub ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • smalec do smażenia, ewentualnie olej

Przepis na prawdziwe leczo Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • na tłuszczu zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka
  • dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski, dodać ostrą papryczkę i pomidory obrane i posiekane w kostkę (obieramy po zalaniu ich gorącą wodą, skóra łatwiej odejdzie)
  • solimy
  • warzywa dusimy ok. 15 min. na małym ogniu
  • dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i paprykę w proszku
  • dusimy wszystko do pełnej miękkości
  • podawać z ryżem lub świeżym pieczywem
  • gotowe!
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić