Idealna zakąska do piwa. Czesi się tym zajadają!

11

Jeśli macie dość chipsów, chrupków i innych nudnych, niezdrowych zakąsek, to dobrze trafiliście. Weźcie przykład z Czechów i zamiast kupnych, chemicznych przysmaków, następnym razem zaproponujcie swoim gościom utopence. Czeskie marynowane parówki będą hitem na każdej domówce!

Idealna zakąska do piwa. Czesi się tym zajadają!
Przepis na czeskie utopence (Getty Images)

Podniebienia Czechów są podobne do polskich. Czesi tak jak my lubią zjeść treściwie i smacznie. W kwestii zakąsek jednak moglibyśmy się od nich sporo nauczyć. Zamiast kupnych, nafaszerowanych chemią chipsów, do piwa wolą zagryzać domowe przysmaki, takie jak np. utopence. Przyprawione na ostro marynowane parówki zaskoczą was swoim smakiem. Jako dodatek do piwa sprawdzają się wprost idealnie!

Przepis na czeskie utopence, czyli marynowane parówki. Potrzebne składniki

  • 1/2 kg małych parówek / serdelków
  • 4 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 papryczki chilli

Zalewa:

  • 750 ml wody
  • 150 ml octu
  • 3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczka soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na frytki z batatów

Przepis na czeskie utopence, czyli marynowane parówki. Sposób przygotowania

  • W garnku połącz ze sobą wszystkie składniki na zalewę, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  • Cebule pokrój w piórka, chilli i czosnek w plasterki.
  • W słoikach ułóż na przemian cebulę, papryczki, czosnek i parówki.
  • Zalej przestudzoną zalewą.
  • Słoiki odstaw na dobę w temperaturze pokojowej, później przełóż w ciemne i chłodne miejsce na 3-4 dni.

Po tym czasie parówki będą gotowe do spożycia. Można je przechowywać nawet do około 2 i pół miesiąca. Po otwarciu słoik przechowuj w lodówce. Smacznego!

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić