Karolina Woźniak| 
aktualizacja 

Przepis na ravioli. Włoski danie w twoim domu

1

Ravioli to potrawa kuchni włoskiej. Najczęściej spotyka się takie, które są nadziewane serem ricotta, mięsem lub warzywami.

Przepis na ravioli. Włoski danie w twoim domu
Ravioli to popularne danie kuchni włoskiej. (Getty Images, REDA&CO)

Jeśli nie wyjeżdżasz w tym roku na wakacje, niech wakacje przyjadą do ciebie. Ravioli to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Pierożki nadziewane serem ricotta i szpinakiem świetnie sprawdzą się jako sycący obiad.

Przepis na ravioli. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500g szpinaku
  • 200g ricotta
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • tarty parmezan

Przepis na ravioli. Sposób przygotowania:

  • Przesyp mąkę do miski, dodaj jajka i żółtka, oliwę i sól
  • Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut
  • Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj czosnek i szpinak
  • Smaż przez kilka minut
  • Posiekaj usmażone liście szpinaku, żeby jak najlepiej je rozdrobnić
  • Na patelni ponownie wlej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną szalotkę i ząbek czosnku
  • Dodaj szpinak, sól i pieprz do smaku
  • Wszystko ostudź i po chwili wymieszaj z ricottą
  • Ciasto dokładnie rozwałkuj i układaj na nim, w odstępach ok. 5 cm, łyżeczkę nadzienia
  • Ciasto wkoło farszu posmaruj wodą, przykryj drugim płatem ciasta, dociśnij go wkoło nadzienia i wytnij nożem

I gotowe. Raviolu ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, podawaj z oliwą, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić