Przepis na risotto z dynią. Nowy wariant tradycyjnego przysmaku

2

Risotto to danie, które regularnie gości na naszych stołach w porze obiadowej. Niezależnie od tego, czy preferujemy kuchnię wegańską lub wegetariańską, czy tradycyjną, na pewno przypadnie nam do gustu wariant z dynią. Tłumaczymy, jak go przygotować krok po kroku.

Przepis na risotto z dynią. Nowy wariant tradycyjnego przysmaku
Przepis na risotto z dynią. Pyszne danie nie tylko dla wegan i wegetarian (Getty Images)

Risotto nie tylko świetnie smakuje, lecz jest bogate w składniki odżywcze. Dynia zawiera m.in. witaminy A, C i E oraz stanowi cenne źródło kwasu foliowego. Do przygotowania potrawy możemy wybrać zarówno tradycyjną odmianę tego warzywa, jak i coraz bardziej popularną hokkaido.

Przepis na risotto z dynią – potrzebne składniki

  • 1 mała cebula szalotka
  • 2 łyżki oleju
  • torebka ryżu arborio
  • średniej wielkości dynia
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • natka pietruszki

Przepis na risotto z dynią – sposób przygotowania

  • Obierz i drobno posiekaj cebulę. Następnie smaż ją na patelni aż do zeszklenia.
  • Wydrąż z dyni miąższ, pamiętając o dokładnym usunięciu pestek. W międzyczasie zacznij gotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Dodaj miąższ do cebuli, a kiedy ryż będzie już gotowy, smaż całość na oleju przez około 10 minut, regularnie przewracając.
  • Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki, dodaj razem z przyprawami do risotto.

Risotto należy podawać na ciepło. Możemy je traktować jako główne danie obiadowej lub jeden z dodatków.

Zobacz także: Zobacz też: Kaszotto z grzybami
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić