Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MMC
|

Kurczak inny niż zwykle. Te dwa składniki zmienią go w ucztę smakosza

9
Podziel się:

Masz ochotę na kurczaka, ale nie masz na niego pomysłu? Przychodzimy z pomocą. Mamy przepis na pysznego kurczaka z miodem i czosnkiem. Idealne połączenie na jesień.

Kurczak inny niż zwykle. Te dwa składniki zmienią go w ucztę smakosza
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym. (YouTube.com)

Choć to połączenie może brzmieć dość kontrowersyjnie, uwierzcie, to prawdziwy hit. Mowa o kurczaku w sosie miodowo-czosnkowym. Przepis jest banalny, a sam kurczak robi się naprawdę błyskawicznie. Najlepszym dodatkiem do tego kurczaka będzie ryż, a dla tych dbających o linię młode liście sałaty i kiełki.

Przepis na kurczaka w sosie. Składniki:

  • 250g piersi z kurczaka
  • 2 szczypty soli
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki


Sos

  • 20g masła
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 3,5 łyżki miodu

Przepis na kurczaka w sosie. Wykonanie:

  • Mięso umyj, posól z obu stron i dopraw świeżo mielonym pieprzem
  • Pokrój kurczaka w ok 2 cm kostki, wsyp tam mąkę i wymieszaj, by mięso całe się nią pokryło
  • Mięso usmaż na patelni na złoty kolor
  • Pod koniec smażenia dodaj masło i czosnek, mieszaj
  • Dodaj sos sojowy, ocet i miód, wszystko wymieszaj
  • Smaż jeszcze parę minut do zgęstnienia sosu
  • Gotowe mięso podawaj z sałatą lub ryżem, możesz je również posypać prażonym sezamem lub migdałami
Zobacz także: Zapiekanka cebulowa z kurkami. Pyszny i prosty sposób na obiad
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Dagmara
6 miesięcy temu
Kurczaka najlepiej panierować w miodzie i piwie :) Ja używam dodatkowo perły miodowej, żeby mięso było słodsze :)
Tygrys100
7 miesięcy temu
A gdzie jest miód ?
12567
7 miesięcy temu
Na czym smazyc kurczaka, jak masło dodajemy później. Na suchej patelni?
obserwator
7 miesięcy temu
A czy miał białe pręgi czy nie.
Bob budownicz...
7 miesięcy temu
Mielony czosnek ehehehehe,może jeszcze mielone masło
Kichus
7 miesięcy temu
Mięso usmaż a pod koniec smażenia dodaj masło. Powodzenia w smażeniu mięsa obtoczonego w mące na suchej patelni. Ja taki zdolny nie jestem i widzę że muszę się dużo uczyć
St
7 miesięcy temu
To jest jakiś chiński wynalazek, kurczak pieczony z miodem i czosnkiem jest znany w Polsce od 100 leci i bez jakiś chińskich dodatków
Rozsadny
7 miesięcy temu
Nie, nie, nie jedzcie kurczaka bo... ptasia grypa. Chyba że w szczepionce, a to owszem
Pisior
7 miesięcy temu
To wina Tuska
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić