Sernik, który nigdy nie opada. Dodaj jeden tajemniczy składnik

38

Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów na polskich stołach. Wiele gospodyń obawia się jednak pieczenia serników, bo boją się, że ten opadnie i będzie suchy. Oto przepis na wilgotny sernik, który nigdy nie opada! Wystarczy tylko zastosować się do kilku ważnych wskazówek.

Sernik, który nigdy nie opada. Dodaj jeden tajemniczy składnik
Sernik to wyśmienity i wbrew pozorom prosty do zrobienia deser. (Pixabay)

Oto przepis na banalnie prosty i wyśmienity w smaku sernik. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć wszystkie składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Aby sernik nie opadł, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Kiedy sernik będzie już upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Sernik ma pozostać w środku, do wystygnięcia.

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 125 g roztopionego masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • odrobinę skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Wykonanie:

  • roztopione i przestudzone masło zmiksuj z jajkami i cukrem
  • dodaj kaszę, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie wymieszaj masę
  • na koniec dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj całość mikserem
  • masę serową przełóż do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 24 cm (tortownicę możesz wyłożyć również biszkoptami)
  • sernik wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piecz ok. 50 minut z funkcją pieczenia góra-dół
  • w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika
  • po ok. 50 minutach wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku do wystygnięcia
Zobacz także: Błyskawiczne placki z kurczaka. Najlepszy przepis
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić