Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|

Sernik, który nigdy nie opada. Dodaj jeden tajemniczy składnik

16
Podziel się:

Sernik to jeden z najpopularniejszych deserów na polskich stołach. Wiele gospodyń obawia się jednak pieczenia serników, bo boją się, że ten opadnie i będzie suchy. Oto przepis na wilgotny sernik, który nigdy nie opada! Wystarczy tylko zastosować się do kilku ważnych wskazówek.

Sernik, który nigdy nie opada. Dodaj jeden tajemniczy składnik
Sernik to wyśmienity i wbrew pozorom prosty do zrobienia deser. (Pixabay)

Oto przepis na banalnie prosty i wyśmienity w smaku sernik. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć wszystkie składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Aby sernik nie opadł, nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Kiedy sernik będzie już upieczony, wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Sernik ma pozostać w środku, do wystygnięcia.

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 125 g roztopionego masła
  • 300 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • odrobinę skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Wykonanie:

  • roztopione i przestudzone masło zmiksuj z jajkami i cukrem
  • dodaj kaszę, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie wymieszaj masę
  • na koniec dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj całość mikserem
  • masę serową przełóż do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy ok. 24 cm (tortownicę możesz wyłożyć również biszkoptami)
  • sernik wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piecz ok. 50 minut z funkcją pieczenia góra-dół
  • w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika
  • po ok. 50 minutach wyłącz piekarnik i zostaw sernik w środku do wystygnięcia
Zobacz także: Błyskawiczne placki z kurczaka. Najlepszy przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(16)
Proszek do pi...
rok temu
Ale się tu wszyscy mądrza,a nikt nie zaoferował swojego przepisu
Basia
rok temu
Nie cztery jajka ale osiem bez proszku do pieczenia, i też nie opada. można po upieczeniu "okroić" dokoła od blachy
lek
rok temu
a po jaką cholerę proszek do pieczenia w serniku???
A mnie
rok temu
to nie przeszkadza, że opadnie i tak zżeram całego w parę dni i piekę następny!
Mimi
rok temu
Wszystko prawda tylko lepiej dac 200dkg masla i 8 jaj
Vera
rok temu
Cukier wanilinowy, a nie waniliowy cukierniku :)
Lena
rok temu
Dużo ubitej piany z białek i co najmniej 6 żółtek nadaje puszystości i lekkości sernikowi. W serniku na jajkach się nie oszczędza. Zamiast kaszy manny budyń waniliowy. Proszek do pieczenia zbędny.
Placek
rok temu
Moja babcia robi sernik z wlasno robionego twarogu. Może i zajmuje to trochę czasu, ale nadaje się do wszystkiego i nie ma w nim chemii, a może od tych chemicznych dodatków sernik opada?
Nick
rok temu
Gdzie ten skladnik tajemniczy?
Huier
rok temu
Prezes ma sernik z zakalcem ale między nogami
WHO
rok temu
Mniam, ale bez proszku.
Ggg
rok temu
Już nie jest tajemniczy
Zniesmaczony
rok temu
Hahahahahaha ha tajemniczy składnik
Cukierniczka
rok temu
Co to za sernik z proszkiem do pieczenia. Przepis - Masakra!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić