Sernik nowojorski. Z tego przepisu zawsze wychodzi

7

Sernik nowojorski wydaje się skomplikowanym przepisem, jednak nic bardziej mylnego. Mamy przepis i sposób na to, by zawsze wychodził taki, jak trzeba.

Sernik nowojorski. Z tego przepisu zawsze wychodzi
(Pixabay)

Sernik nowojorski nieco różni się od naszego standardowego pieczonego sernika. Jest bardziej kremowy, a na górze ma delikatny śmietanowy krem. By zawsze wychodził dobrze, trzeba studzić go stopniowo. Wtedy mamy pewność, że nie opadnie i będzie dokładnie taki, jak z Nowego Jorku!

Przepis na sernik nowojorski. Składniki:

spód:

  • 300 g herbatników
  • 50 g masła

masa serowa:

  • 1,25 kg tłustego zmielonego sera
  • 6 jajek
  • 5 żółtek
  • 250 g cukru
  • 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • sok z 1/2 cytryny

dodatkowo:

  • 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru

Przepis na sernik nowojorski. Wykonanie:

  • Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż nimi spód formy
  • Do misy miksera włóż ser, jajka, żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny
  • Zmiksuj na gładką masę
  • Masę wylej na przygotowany spód
  • Wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 70 minut
  • Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na 10 minut, następnie uchyl drzwiczki i studź jeszcze chwilę, nie wyjmuj sernika od razu, temperatura powinna zmieniać się stopniowo
  • Śmietanę i cukier puder ubij w mikserze
  • Wylej na sernik i piecz 10 minut w 180 stopniach
  • Studź powoli
  • Gdy sernik wystygnie jest gotowy do jedzenia
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić