Anna Jankowska| 
aktualizacja 

Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka

4

Do zrobienia lekkich sufletowych naleśników nie potrzebujesz ani grama proszku do pieczenia. Wystarczy jedno jajko i kilka bardzo podstawowych składników, a efekt naprawdę robi wrażenie. Naleśniki są pyszne i wyglądają niesamowicie.

Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka
Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka (YouTube.com)

Przepis na sufletowe naleśniki jest bardzo popularny w Japonii i innych krajach azjatyckich, ale teraz także Europejczycy zaczynają się do nich przekonywać. Spodoba się wszystkim miłośnikom słodkich śniadań lub lekkich deserów. Jedna uwaga: to nie jest przepis dla niecierpliwych!

Przepis na sufletowe naleśniki. Potrzebne składniki na dwa placuszki:

  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 - 4 krople soku z cytryny/octu (opcjonalne, dzięki nim piana z białek będzie sztywniejsza)

Przepis na sufletowe naleśniki. Sposób przygotowania:

  • Rozdziel jajko
  • Żółtko utrzyj z mąką i mlekiem na jednolitą masę, dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj do całkowitego połączenia
  • Do białka dodaj odrobinę soku z cytryny i miksuj na średnich obrotach
  • Kiedy białko zacznie się pienić, dodaj cukier, miksuj na średnich obrotach (ubijanie na wysokich obrotach sprawi, że piana będzie mniej "stabilna") przez około 3 minuty, aż piania będzie sztywna
  • Połowę piany wmieszaj do masy jajecznej za pomocą trzepaczki
  • Kiedy masa będzie jednolita, dodaj drugą połowę piany do masy i delikatnie wymieszaj łyżką - im krócej mieszasz, tym lepiej
  • Rozgrzej łyżkę oleju na średnim ogniu i nałóż na patelnię dwie kulki ciasta (odłóż 1/3 ciasta na później)
  • Wlej na patelnię dwie łyżeczki wody w temperaturze pokojowej, przykryj patelnię i gotuj przez dwie minuty
  • Rozłóż pozostałe ciasto po równo na dwa placuszki, na patelnię wlej łyżeczkę wody w temperaturze pokojowej, przykryj patelnię, nieco zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut
  • Delikatnie przerzuć naleśniki na drugą stronę, przykryj patelnię i gotuj przez kolejnych 5 minut (ostatni raz, przysięgamy)
  • Wyłącz ogień i zostaw naleśniki na minutę na patelni

Uff, wreszcie gotowe! Po wyłączeniu patelni naleśniki odrobinę opadną, ale wciąż będą niesłychanie puszyste. Fantastycznie smakują np. z owocami i odrobiną cukru pudru.

Zobacz także: Zobacz też: Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić