aktualizacja 

Przepis na walentynki. Słodkie cynamonowe churros

3

Już jutro walentynki - dzień zakochanych, podczas którego popularnością cieszą się bombonierki i czekoladki. A gdyby tak...coś innego? Hiszpański, bardzo prosty deser w nowej odsłonie.

Przepis na walentynki. Słodkie cynamonowe churros
Churros (Getty Images, Pablo Blazquez Dominguez)

Choć churros jest bardzo popularnym wypiekiem, nie tylko w Hiszpanii, to właśnie okazji walentynek przyszedł czas na jego nową, cynamonową odmianę. Z tych pieczonych na głębokim tłuszczu pręcików o przekroju gwiazdy można ułożyć serduszka! Podawać możesz je, z czym tylko chcesz! Może to być na przykład cukier puder, sos czekoladowy albo owoce.

Przepis na cynamonowe churros. Składniki:

  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli koszernej
  • olej do smażenia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1 szklanka mąki

Przepis na cynamonowe churros. Wykonanie:

  • W rondelku średniej wielkości gotuj laskę cynamonu na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć, przez około 2 minuty
  • Dodaj oliwę, 1 szklankę wody, 1 łyżkę cukru, sól i zagotuj. Wyrzuć laskę cynamonu, a następnie zdejmij z ognia
  • Szybko wmieszaj mąkę drewnianą łyżką i odstaw
  • Średni rondel napełnij do połowy (ok.8-10cm) olejem roślinnym i podgrzewaj na średniej temperaturze, aż temperatura osiągnie 180 stopni Celsjusza
  • W międzyczasie przenieś gorące ciasto churros do dużej miski. Używając miksera na niskim poziomie, ubijaj przez 1 minutę, aby lekko ostygło. Wbij jajko (ciasto będzie gładkie i błyszczące)
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego
  • Wyciskaj kilkucentymetrowe partie ciasta do oleju, odcinając końcówki nożyczkami
  • Smaż na złoty kolor przez około 4 minuty, a następnie przenieść na ręcznik papierowy
  • W dużej misce wymieszaj mielony cynamon i pół szklanki cukru, tworząc cukier cynamonowy
  • Gdy churros ostygną, posyp cynamonowym cukrem
  • Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem, podać sos czekoladowy do maczania bądź zjeść z owocami
Zobacz także: Fefernuski kociewskie. Przysmak z Pomorza
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić