Domowa chałka. Zaskakująco prosty przepis na popularny przysmak

1

Domowa chałka drożdżowa z konfiturą to idealny pomysł na weekendowe śniadanie. Oto przepis na maślaną chałkę, która nie wymaga zaawansowanych umiejętności w kuchni.

Domowa chałka. Zaskakująco prosty przepis na popularny przysmak
Domowa chałka jest bardzo prosta w przygotowaniu. (Pixabay)

Przygotowanie puszystej i aromatycznej chałki jest wbrew pozorom bardzo łatwe, wystarczy dobrze wyrobić ciasto. Maślana domowa chałka najlepiej smakuje z owocami, konfiturą lub po prostu z masłem. Pamiętaj, że ciasto możesz formować w różne kształty, zamiast jednej dużej chałki możesz przygotować kilka mniejszych.

Przepis na domową chałkę. Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • pół kg mąki pszennej + 1 łyżka mąki do zaczynu
  • 5 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 80 g masła
  • szczypta soli

do kruszonki:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Przepis na domową chałkę. Wykonanie:

  • zacznij od przygotowania zaczynu: w misce ucieraj 2 łyżki cukru z drożdżami, po chwili dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką
  • zaczyn przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 min
  • następnie do zaczynu dodaj żółtka, mąkę, rozpuszczone masło, szczyptę soli, resztę cukru i zagnieć ciasto
  • ciasto ponownie odłóż na ok. 15 min
  • gdy ciasto odpoczywa przygotuj kruszonkę: mąkę, masło i cukier ugnieć w misce i włóż do lodówki
  • kiedy ciasto na chałkę już wyrośnie, podziel je na dwie części lub trzy części i formuj warkocz
  • gotową chałkę odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut
  • po tym czasie chałkę posmaruj żółtkiem i posyp kruszonką
  • wstaw chałkę do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piecz ok 25 minut
Zobacz także: Szarlotka królewska bez pieczenia
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić