Hit! Nietypowe naleśniki z kapusty. Łatwy przepis na koreański przysmak

9

Baechujeon to koreański naleśnik z kapusty pekińskiej. Jest to super łatwe, tanie, a przede wszystkim bardzo smaczne danie, które zrobisz w kilka minut.

Hit! Nietypowe naleśniki z kapusty. Łatwy przepis na koreański przysmak
Baechujeon to koreański naleśnik z kapusty. (YouTube)

W przygotowaniu pysznych naleśników z kapusty najważniejsze jest zrobienie dobrego ciasta. Pamiętaj, że możesz użyć bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego. Ciasto powinno być gładkie i lejące się. Koreańskie naleśniki wychodzą lekko chrupiące i słodkie w smaku. Możesz podawać je z sosem sojowym lub bez niczego.

Przepis na koreański naleśnik z kapusty. Składniki:

  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowy
  • 2/3 szklanki mąki
  • pół łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Do sosu (opcjonalnie):

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka octu
  • 1 łodyga zielonej cebulki
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu

Przepis na koreański naleśnik z kapusty. Wykonanie:

  • liście kapusty dokładnie opłucz
  • przygotuj sos: zieloną cebulkę posiekaj, dodaj do niej resztę składników i wszystko dokładnie wymieszaj
  • w drugiej misce wymieszaj bulion, sól, mąkę i jajko na jednolitą masę
  • olej roślinny rozgrzej na dużej patelni
  • liście kapusty zanurz w cieście, tak aby ciasto pokryło cały liść
  • liście w cieście przekładaj na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron, aż będą złociste, w międzyczasie dociskaj je łopatką, aby były równomiernie usmażone
  • naleśniki z kapusty przełóż na talerz i pokrój na mniejsze kawałki
  • podawaj na ciepło, najlepiej z sosem sojowym
Zobacz także: Międzynarodowy dzień pizzy
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić