Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Idealna na jesień

3
Podziel się:

Znudziła ci się już klasyczna jesienna zupa z dyni? W takim razie koniecznie wypróbuj azjatycką wersję tego przepisu – z dodatkiem mleczka kokosowego oraz szczyptą przypraw korzennych. Jest nie tylko pyszna, lecz także znakomicie rozgrzewa organizm.

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Idealna na jesień
Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym (Getty Images)

Mimo że przepis na zupę został wymyślony w Azji, potrzebne składniki z pewnością znajdziesz w większości sklepów osiedlowych. Jeśli chodzi o dynię, z powodzeniem możesz wykorzystać zarówno "zwykłą", którą oferuje większość warzywniaków, jak i pochodzącą z Japonii hokkaido.

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym – potrzebne składniki

  • 1-kilogramowa dynia
  • 2 łyżki imbiru w proszku
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • łyżka cynamonu
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • puszka mleczka kokosowego (ok. 400 g)
  • garść pestek dyni do posypania gotowej zupy
  • 2,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • obrany i posiekany ząbek czosnku


  • mała główka cebuli

Przepis na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym – sposób przygotowania

  • Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę oraz dynię. Następni nasmaruj je olejem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż się zarumienią.
  • Do garnka nalej wodę, dodaj przygotowane wcześniej warzywa i gotuj je, aż staną się miękkie. Gdy to nastąpi, całość zblenduj, dodając przyprawy i czosnek.
  • Gotuj zupę jeszcze przez ok. 5-8 minut, cały czas mieszając. W międzyczasie dodaj mleko kokosowe.
  • Dla pewności jeszcze raz zmiksuj zupę, aż uzyskasz gładką masę.

Przelej zawartość garnuszka do głębokich talerzy. Przed podaniem posyp wierzch zupy pestkami dyni.

Zobacz także: Zobacz też: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Blgcsshb66
rok temu
Zawsze robię z mlekiem kokosowym i przyprawami z wyżej podanego przepisu aczkolwiek nigdy dyni nie piekłam wcześniej tylko smażyłam z cebulą i czosnkiem i była pyszna muszę spróbować z pieczoną.
Www
rok temu
Dynię najlepiej najpierw upiec, surowa jest twarda i ciężko ją obrać ze skórki
mmmmiam
rok temu
brzmi dobrze!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić