Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza

Wielkimi krokami zbliża się jedno z najważniejszych katolickich świąt w roku, a mianowicie: Wielkanoc. Nic dziwnego, że Polacy zaczynają się już rozglądać za pomysłami na potrawy. Jednym z nich podzielił się Robert Makłowicz. Pokazał, jak zrobić idealnego mazurka.

Robert Makłowicz dzieli się z fanami przepisem na mazurek z masą kakaową, idealne ciasto na Wielkanoc Robert Makłowicz dzieli się z fanami przepisem na mazurek z masą kakaową, idealne ciasto na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © YouTube | Robert Makłowicz

Mimo że mazurek kakaowy to pozornie trudne w przygotowaniu ciasto, jego wykonanie w rzeczywistości nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jak udowodnił Robert Makłowicz, wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się smakiem czekoladowej masy i kruchością ciasta.

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – potrzebne składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 gramów mąki tortowej pszennej
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru

Składniki na masę kakaową:

  • laska wanilii
  • 200 gramów ciemnego kakao w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 100 gramów masła


  • garść migdałów

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – sposób przygotowania

  • Aby przygotować kruche ciasto, wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy lub w misce, a następnie ręcznie wyrobić.
  • Gdy wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę, należy uformować ciasto w kształt kuli, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
  • Schłodzone ciasto umieścić w formie, a następnie wyłożyć nim całą zawartość tak, żeby nie zostawić żadnych otworów. Z jednego z fragmentów zrobić wałek, który otoczy brzeg naczynia, aby zapobiec wydostaniu się zawartości w trakcie pieczenia.
  • Wyłożyć ciasto papierem spożywczym tak, aby zapobiec jego uniesieniu. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza tyle, aby się zarumieniło na złoto-brązowy odcień.
  • W międzyczasie rozciąć laskę wanilii, aby wydobyć wewnętrzny aromat. Zetrzeć mleko z cukrem i gotować na wolnym ogniu, a kiedy się rozpuści, dodać kakao. Całość mieszkać, aż wszystkie składniki się połączą i zmiksować z 200 g masła. Przyprawić szczyptą soli.

Gdy masa kakaowa ostygnie, należy wyłożyć nią już podpieczony spód mazurka. Wierzch można ozdobić migdałami.

Zobacz też: Robert Makłowicz nowym królem memów. Wskazał swój ulubiony żart

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?