o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
EKO
|

Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza

13
Podziel się

Wielkimi krokami zbliża się jedno z najważniejszych katolickich świąt w roku, a mianowicie: Wielkanoc. Nic dziwnego, że Polacy zaczynają się już rozglądać za pomysłami na potrawy. Jednym z nich podzielił się Robert Makłowicz. Pokazał, jak zrobić idealnego mazurka.

Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza
Robert Makłowicz dzieli się z fanami przepisem na mazurek z masą kakaową, idealne ciasto na Wielkanoc (YouTube, Robert Makłowicz)
bErogpsR

Mimo że mazurek kakaowy to pozornie trudne w przygotowaniu ciasto, jego wykonanie w rzeczywistości nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jak udowodnił Robert Makłowicz, wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się smakiem czekoladowej masy i kruchością ciasta.

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – potrzebne składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 gramów mąki tortowej pszennej
bErogpsT
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru

Składniki na masę kakaową:

bErogpsZ
  • laska wanilii
  • 200 gramów ciemnego kakao w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 100 gramów masła


  • garść migdałów
bErogpta

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – sposób przygotowania

  • Aby przygotować kruche ciasto, wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy lub w misce, a następnie ręcznie wyrobić.
  • Gdy wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę, należy uformować ciasto w kształt kuli, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
bErogptb
  • Schłodzone ciasto umieścić w formie, a następnie wyłożyć nim całą zawartość tak, żeby nie zostawić żadnych otworów. Z jednego z fragmentów zrobić wałek, który otoczy brzeg naczynia, aby zapobiec wydostaniu się zawartości w trakcie pieczenia.
  • Wyłożyć ciasto papierem spożywczym tak, aby zapobiec jego uniesieniu. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza tyle, aby się zarumieniło na złoto-brązowy odcień.
  • W międzyczasie rozciąć laskę wanilii, aby wydobyć wewnętrzny aromat. Zetrzeć mleko z cukrem i gotować na wolnym ogniu, a kiedy się rozpuści, dodać kakao. Całość mieszkać, aż wszystkie składniki się połączą i zmiksować z 200 g masła. Przyprawić szczyptą soli.
bErogptc

Gdy masa kakaowa ostygnie, należy wyłożyć nią już podpieczony spód mazurka. Wierzch można ozdobić migdałami.

Zobacz także: Zobacz też: Robert Makłowicz nowym królem memów. Wskazał swój ulubiony żart
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bErogptu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
Dagmara
4 miesiące temu
Akurat nie przepadam za mazurkami, chociaż ten przepis wydaje się ciekawy. Idę na łatwiznę i zamawiam z warszawskiej cukierni przez roomservice makowca, sernik i babę wielkanocną. Już nieraz brałam od nich cista i wiem, że są smaczne.
kocia
4 miesiące temu
Polska to nie mazury ,ja wiem że wszyscy pojechali do warszafki z Wólki ,ale Polacy nie wszyscy znają i słyszeli o jakiś mazurkach no chyba słyszeć może i słyszeli,dokladnie jak o żurku ten popularny jest na Śląsku
kocia
4 miesiące temu
ja nigdy nie jadłam mazurka i żyję ,jem to co sluży mojemu zdrowiu z wypadkowych lubię lody ,ale tylko naturalne nie mylić z ,swoją drogą to gdzieś chyba w środkowej Polsce te mazurki takie popularne
bErogptv
????
4 miesiące temu
Zetrzeć mleko z cukrem???????????? kto pisze te głupoty??????????
????
4 miesiące temu
Zetrzeć mleko z cukrem???????????? kto pisze te głupoty??????????
Baśka
4 miesiące temu
Uwaga! Błąd-cukier w ilości 200g do masy kakaowej a nie do kruchego ciasta!
ojej
4 miesiące temu
ciekawe czy te wypociny pisze jakaś osoba z innego kraju ucząca się języka polskiego ,czy może osoba z pewnymi ograniczeniami ....ale w sumie czego spodziewać się po tym adresie !?
E76
4 miesiące temu
W składnikach na masę kakaową jest 100 g masła a w sposobie wykonania masy 200 g
asia
4 miesiące temu
Cały czas się zastanawiam jak zetrzeć to mleko? Bo łączę je z cukrem, ale przelatuje mi przez tarkę ;/ Co za niefart ;p
Babcia
4 miesiące temu
Ile cukru do masy
olka
4 miesiące temu
Robię mazurka z przepisu babci ale wypiekam go w formie ze składnicy towarów. Do tej pory wszystkie ciasta mi w niej wychodzą a piekę dwa razy w tygodniu ;)
fan_o2
4 miesiące temu
"Zetrzeć mleko z cukrem i gotować na wolnym ogniu, a kiedy się rozpuści, dodać kakao." trzego to się człek nienauczy ;)
oczyBolą
4 miesiące temu
"Całość mieszkać, aż wszystkie składniki się połączą... " dzień bez artykułu z literówką, czy przeinaczeniem, dniem straconym. Trzeba poziom trzymać
bErogptn
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić