Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza

15

Wielkimi krokami zbliża się jedno z najważniejszych katolickich świąt w roku, a mianowicie: Wielkanoc. Nic dziwnego, że Polacy zaczynają się już rozglądać za pomysłami na potrawy. Jednym z nich podzielił się Robert Makłowicz. Pokazał, jak zrobić idealnego mazurka.

Przepis na Wielkanoc. Idealny mazurek kakaowy według Makłowicza
Robert Makłowicz dzieli się z fanami przepisem na mazurek z masą kakaową, idealne ciasto na Wielkanoc (YouTube, Robert Makłowicz)

Mimo że mazurek kakaowy to pozornie trudne w przygotowaniu ciasto, jego wykonanie w rzeczywistości nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jak udowodnił Robert Makłowicz, wystarczy kilka podstawowych składników, aby cieszyć się smakiem czekoladowej masy i kruchością ciasta.

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – potrzebne składniki

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 gramów mąki tortowej pszennej
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru pudru

Składniki na masę kakaową:

  • laska wanilii
  • 200 gramów ciemnego kakao w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 100 gramów masła


  • garść migdałów

Mazurek kakaowy Roberta Makłowicza – sposób przygotowania

  • Aby przygotować kruche ciasto, wszystkie składniki należy umieścić na stolnicy lub w misce, a następnie ręcznie wyrobić.
  • Gdy wszystkie składniki będą połączone i utworzą jednolitą masę, należy uformować ciasto w kształt kuli, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
  • Schłodzone ciasto umieścić w formie, a następnie wyłożyć nim całą zawartość tak, żeby nie zostawić żadnych otworów. Z jednego z fragmentów zrobić wałek, który otoczy brzeg naczynia, aby zapobiec wydostaniu się zawartości w trakcie pieczenia.
  • Wyłożyć ciasto papierem spożywczym tak, aby zapobiec jego uniesieniu. Następnie wstawić do piekarnika i podpiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza tyle, aby się zarumieniło na złoto-brązowy odcień.
  • W międzyczasie rozciąć laskę wanilii, aby wydobyć wewnętrzny aromat. Zetrzeć mleko z cukrem i gotować na wolnym ogniu, a kiedy się rozpuści, dodać kakao. Całość mieszkać, aż wszystkie składniki się połączą i zmiksować z 200 g masła. Przyprawić szczyptą soli.

Gdy masa kakaowa ostygnie, należy wyłożyć nią już podpieczony spód mazurka. Wierzch można ozdobić migdałami.

Zobacz także: Zobacz też: Robert Makłowicz nowym królem memów. Wskazał swój ulubiony żart
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić