Ptysie od Katarzyny Bosackiej. Przyrządzisz je i na słodko i na słono!

1

Ptysie - oprócz pączków i faworków są idealną propozycją na karnawał. Poniżej prezentujemy Wam przepisy Katarzyny Bosackiej, dzięki którym przygotujecie tę przekąskę zarówno na słodko, jak i na słono. Ten drugi wariant przyda się zwłaszcza na imprezach, gdzie nie każdy ma ochotę sięgać po słodkości.

Ptysie od Katarzyny Bosackiej. Przyrządzisz je i na słodko i na słono!
Te przepisy przydadzą się w karnawale! (AKPA, Wikimedia Commons)

Katarzyna Bosacka aktywnie w swoich social mediach działa na rzecz świadomych zakupów. Do tego przekonuje nas, że aby przyrządzić coś pysznego dla całej rodziny, wcale nie musimy wydawać majątku. Tym razem dziennikarka podzieliła się przepisem na ptysie w dwóch odsłonach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Banalny przepis na warstwową sałatkę z pieczoną papryką i kurczakiem

Ptysie od Katarzyny Bosackiej - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki (200 g),
  • 130 g masła,
  • 1 szklanka wody (250 ml),
  • 4 średnie jajka

Ptysie od Katarzyny Bosackiej - sposób przyrządzenia:

  • Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj masło. Gdy woda z masłem zacznie się gotować, zdejmuj garnek z ognia i dodaj mąkę, intensywnie mieszając.
  • Gdy masa będzie gładka garnek postaw na gaz małej mocy i mieszaj całość około jednej minuty, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstaw garnek do przestudzenia.
  • Gdy wystygnie, dodawaj po jednym jajku i ucieraj mikserem lub rózgą.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • Piecz 25-30 minut (góra - dół) w temperaturze 200 stopni

i gotowe! Pamiętaj, żeby do piekarnika nie wstawiać jeszcze ciepłego ciasta ptysiowego. Wówczas może wyrosnąć i opaść zaraz, jak tylko będziemy wyjmować je z piekarnika.

Tak przygotowane ciasto ptysiowe możemy przygotować na słodko i na słono - z nadzieniem z poniższych przepisów.

Krem z białą czekoladą do ptysi:

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 120 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • 100 g białej czekolady,
  • 100 g ciemnej czekolady,
  • pół dużego granatu,
  • opcjonalnie: garść płatków migdałowych lub niesolone pistacje do dekoracji

Sposób przyrządzenia:

  • Zimną śmietankę ubijamy mikserem z dwiema łyżkami cukru, dodajemy mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną, białą czekoladę (powoli małymi strużkami). Wszystko razem ubijamy na sztywny krem.
  • Granat myjemy, przekrawamy w poprzek na pół. Połówkę odwracamy skórką do dołu, układamy na dłoni umieszczonej nad sporą miską i energicznie uderzając w skórkę granatu drewnianą łyżką wydobywamy z niego pestki (wpadną przez rozwarte palce do miski).
  • Kremem napełniamy ptysie, polewamy roztopioną ciemną czekoladą, dekorujemy pestkami granatu i pokruszonymi pistacjami.

Pasta z suszonych pomidorów do ptysi:

Składniki:

  • 1 opakowanie serka naturalnego do smarowania pieczywa,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść rukoli,
  • szczypta cukru

Sposób przyrządzenia:

  • Serek przełożyć do miseczki, dodać pomidory i posiekany czosnek, zmiksować na gładką pastę. Do masy wrzucić posiekane oliwki i natkę pietruszki.
  • Pastą napełniamy ptysie, wyściełane liśćmi rukoli (by pasta nie namoczyła zbyt szybko ciasta).

i gotowe! Dajcie znać, która opcja do Was bardziej przemawia - na słodko czy wytrawnie?

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić