Pyszne żeberka z niewielu składników. Tak przygotowane wyjdą każdemu!

8

Żeberka to potrawa, która najbardziej kojarzy nam się z amerykańskim barbecue i letnim grillowaniem. Jednak świąt bez niej nie wyobrażają sobie Norwegowie! Świąteczne danie z żeberek nazywa się svineribbe. Potrawy z nich są popularne również w kuchni azjatyckiej - żeberka po tajsku, po koreańsku... Ale i nasza polska kuchnia ma tutaj sporo do zaoferowania.

Pyszne żeberka z niewielu składników. Tak przygotowane wyjdą każdemu!
Z tego przepisu żeberka wyjdą idealnie aromatyczne (Pixabay, Aleksander Fox)

Najpopularniejsze są w kuchni góralskiej - chociażby słynna kwaśnica na żeberkach. Z kolei poniższy przepis pomoże je przygotować tak, aby były delikatne i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Są czasochłonne - ich przyrządzenie zajmuje ok. 1,5h. Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie trzeba być doświadczonym kucharzem, aby je przyrządzić - z poniższego przepisu wyjdą pyszne każdemu - także kulinarnemu laikowi!

Delikatne i aromatyczne żeberka - składniki:

  • kilogram żeberek wieprzowych,
  • dwie duże cebula,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • dwie łyżki mąki pszennej,
  • łyżka soli morskiej,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej,
  • opcjonalnie: pieprz cayenne

Delikatne i aromatyczne żeberka - sposób przyrządzenia:

  • Umyj żeberka, osusz je najlepiej ręcznikiem papierowym.
  • Dodaj do nich soli, pieprzu i słodkiej papryki. Jeśli wolisz dania no ostro - dosyp odrobinę pieprzu cayenne. Po obsypaniu mięsa przyprawami należy wstawić je do lodówki na kwadrans.
  • Rozgrzej olej na patelni i obsmaż żeberka z każdej strony. Najlepiej smażyć je na bardzo dużym ogniu.
  • Przełóż przesmażone żeberka do większej i głębszej patelni. Dodaj do niej tyle wody, aby przykryć nią żeberka. Zagotuj całość.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i dorzuć ją do żeberek. Przemieszaj całość, przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu przez godzinę.
  • Dodaj do potrawy mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotuj całość

i gotowe! Żeberka najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu - polane ich własnym sosem. Jako dodatki na talerzu idealnie sprawdzą się ciepła kapustka i ziemniaki.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić