aktualizacja 

Kluski zakopiańskie - jeden składnik nadaje im niepowtarzalny smak!

18

Tęsknicie za sylwestrem w Zakopanem? A może nie możecie się doczekać ferii? Bez względu na powód, idealne na sycący zimowy obiad będą kluski zakopiańskie! Swoim kształtem przypominają nieco kopytka, ale jest jeden składnik, który sprawia, że w pełni zasługują na swoją nazwę!

Kluski zakopiańskie - jeden składnik nadaje im niepowtarzalny smak!
Te kluski kształtem przypominają kopytka (Pixabay)

Poniższy przepis zajmie Wam niespełna godzinę, a z podanych składników przygotujecie porcje dla 4 osób. Pamiętajcie, że tych klusek nie można jednak zamrażać! Przyczyną jest bryndza. Ten owczy ser o intensywnym smaku źle znosi gwałtowne zmiany temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Kluski zakopiańskie - składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 20 dag bryndz
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól - do smaku

Kluski zakopiańskie - sposób przyrządzenia:

  • Obierzcie ziemniaki, przepuśćcie je przez maszynkę razem z bryndzą.
  • Wymieszajcie masę ze śmietaną i jajkami, posólcie do smaku, a następnie dodajcie tyle mąki, aby ciasto nie było twarde.
  • Uformujcie wałki na posypanej mąką stolnicy, pokrójcie je ukośnie (jak kopytka).
  • Pokrojone kluski wrzućcie do osolonej wody i gotujcie przez 10 minut

i gotowe! Tak przyrządzone kopytka podawaj z kwaśną śmietaną, możesz też odsmażyć na słoninie albo polać zrumienioną tartą bułką. Kluski możesz przez jakiś czas przechowywać w lodówce - wówczas patelnia będzie najlepszym sposobem na ich podgrzanie. Pamiętaj również, że jeśli wybierzesz bryndzę od sprawdzonego sprzedawcy - danie będzie miało wspaniały smak i aromat, niczym prosto z góralskiej restauracji.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić