Tęsknisz za tradycyjną pomidorową? Ten przepis przywoła smak sprzed lat

12

Zupa pomidorowa - kto jej nie lubi? Wielu z nas tęskni za taką prawdziwą, tradycyjną "pomidorówką", jaką jadaliśmy w młodości. Jak się okazuje - jest ona bardzo prosta do przyrządzenia i nie trzeba być master chefem, żeby zrobić ją samemu!

Tęsknisz za tradycyjną pomidorową? Ten przepis przywoła smak sprzed lat
Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup! (Pixabay, julitas89)

Tradycyjną "pomidorówkę" możecie podawać na dwa sposoby - z ryżem lub z waszym ulubionym makaronem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Dodajmy, że taka zupa jest idealna na okres noworoczny - tłusta i sycąca, nadaje się w sam raz do odżywienia organizmu. Sprawdzi się też na rodzinnym stole w czasie zbliżającego się długiego weekendu!

Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - składniki:

  • ćwiartka kurczaka,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • mała cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • makaron lub ryż (albo lane kluski),
  • koperek

Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - sposób przyrządzenia:

  • Umyj kurczaka i pokrój go na mniejsze części. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i przepłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Obierz ząbki czosnku i przekrój na połówki. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
  • Warzywa włóż z mięsem do garnka z chłodną wodą. Całość zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Następnie przecedź zupę przez sitko.
  • Oddziel mięso od kości i dodaj je do przecedzonego wywaru razem z marchwią i pietruszką. Dodaj do powstałego bulionu pomidory z puszki, koncentrat i cukier.
  • Gotuj całość przez kolejne piętnaście minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Śmietanę zapraw gorącym wywarem i dodawaj do zupy dokładnie mieszając całość

I gotowe! Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem ryżu lub makaronu. Można też połączyć ją z lanymi kluskami. A jakie są wasze ulubione zupy z dzieciństwa?

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić