Tęsknisz za tradycyjną pomidorową? Ten przepis przywoła smak sprzed lat

Zupa pomidorowa - kto jej nie lubi? Wielu z nas tęskni za taką prawdziwą, tradycyjną "pomidorówką", jaką jadaliśmy w młodości. Jak się okazuje - jest ona bardzo prosta do przyrządzenia i nie trzeba być master chefem, żeby zrobić ją samemu!

Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup!Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup!
Źródło zdjęć: © Pixabay | julitas89

Tradycyjną "pomidorówkę" możecie podawać na dwa sposoby - z ryżem lub z waszym ulubionym makaronem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń wg przepisu Pascala Brodnickiego

Dodajmy, że taka zupa jest idealna na okres noworoczny - tłusta i sycąca, nadaje się w sam raz do odżywienia organizmu. Sprawdzi się też na rodzinnym stole w czasie zbliżającego się długiego weekendu!

Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - składniki:

  • ćwiartka kurczaka,
  • duża marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • mała cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy liście laurowe,
  • trzy ziarna ziela angielskiego,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • makaron lub ryż (albo lane kluski),
  • koperek

Przepis na tradycyjną "pomidorówkę" - sposób przyrządzenia:

  • Umyj kurczaka i pokrój go na mniejsze części. Przygotuj warzywa. Marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i przepłucz. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  • Obierz ząbki czosnku i przekrój na połówki. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
  • Warzywa włóż z mięsem do garnka z chłodną wodą. Całość zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Następnie przecedź zupę przez sitko.
  • Oddziel mięso od kości i dodaj je do przecedzonego wywaru razem z marchwią i pietruszką. Dodaj do powstałego bulionu pomidory z puszki, koncentrat i cukier.
  • Gotuj całość przez kolejne piętnaście minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Śmietanę zapraw gorącym wywarem i dodawaj do zupy dokładnie mieszając całość

I gotowe! Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po ugotowaniu z dodatkiem ryżu lub makaronu. Można też połączyć ją z lanymi kluskami. A jakie są wasze ulubione zupy z dzieciństwa?

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop