Rozgrzewająca zupa cebulowa. Spróbuj francuskiego przysmaku

7

Zupa cebulowa to jedno z tradycyjnych francuskich dań. Wbrew pozorom przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Jest rozgrzewająca i sycąca — idealna na chłodne, jesienne dni.

Rozgrzewająca zupa cebulowa. Spróbuj francuskiego przysmaku
Zupa cebulowa. (Pixabay)

Zupa cebulowa była znana we Francji już w XIV w. Jak wiele innych dań, które dziś uchodzą za przysmaki, początkowo przyrządzali ją biedacy. Najpierw była przygotowywana tylko z cebuli i wywaru. Ser i grzanki pojawiły się dopiero później, gdy zaczęli je dodawać sprzedawcy ze słynnego paryskiego targu Les Halles. Zupa cebulowa to danie bardzo sycące, rozgrzewające i podobno świetnie leczy kaca.

Zupa cebulowa. Potrzebne składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 150 ml białego wina (można pominąć)
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • ser żółty do posypania (tradycyjnie jest to gruyère)
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Zupa cebulowa. Sposób wykonania:

  • cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • w dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu
  • dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje
  • wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje (możesz też całkowicie zrezygnować z wina)
  • w międzyczasie pokrój bagietkę na małe i cienkie kromki i piecz je przez około 10 minut w piekarniku w 180°C
  • do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły
  • przelej zupę do kokilki (małego naczynia żaroodpornego), na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę, aby ser się stopił
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić