Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Rozgrzewająca zupa cebulowa. Spróbuj francuskiego przysmaku

6
Podziel się:

Zupa cebulowa to jedno z tradycyjnych francuskich dań. Wbrew pozorom przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Jest rozgrzewająca i sycąca — idealna na chłodne, jesienne dni.

Rozgrzewająca zupa cebulowa. Spróbuj francuskiego przysmaku
Zupa cebulowa. (Pixabay)

Zupa cebulowa była znana we Francji już w XIV w. Jak wiele innych dań, które dziś uchodzą za przysmaki, początkowo przyrządzali ją biedacy. Najpierw była przygotowywana tylko z cebuli i wywaru. Ser i grzanki pojawiły się dopiero później, gdy zaczęli je dodawać sprzedawcy ze słynnego paryskiego targu Les Halles. Zupa cebulowa to danie bardzo sycące, rozgrzewające i podobno świetnie leczy kaca.

Zupa cebulowa. Potrzebne składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 150 ml białego wina (można pominąć)
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • ser żółty do posypania (tradycyjnie jest to gruyère)
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Zupa cebulowa. Sposób wykonania:

  • cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • w dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu
  • dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje
  • wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje (możesz też całkowicie zrezygnować z wina)
  • w międzyczasie pokrój bagietkę na małe i cienkie kromki i piecz je przez około 10 minut w piekarniku w 180°C
  • do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły
  • przelej zupę do kokilki (małego naczynia żaroodpornego), na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę, aby ser się stopił
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Prut
2 miesiące temu
Mmmmmmniam ja jem ta zupkę raz w tygodniu i mam pełną butle gazu i gotuje darmo
Zupa
2 miesiące temu
może i jest rozgrzewająca, jak każda gorąca. Ale dla niektórych na pewno rozrywająca , jak opuści żołądek i pójdzie dalej. Jeśli już, to konieczny espumissan i raphacholin.
JolK
2 miesiące temu
I nareszcie normalny przepis na dobrą zupę cebulową , nie jak u Dżi , brawo ! Ja robię czasem troszkę inaczej w zależności od składników jakie mam w domu np. dziś nie mam żadnego wywaru wołowego ani białego wina wiec wywar to będzie po prostu smażenie cebulki na boczku a zamiast wina jasne piwo , mniam , daliście mi smaka na cebulówkę
Dziadek
2 miesiące temu
Dodaję potartą gałkę muszkatołową,szczyptę soli, wino wytrawne musi być. Ser drobno tarkuję albo tarty włoski z Biedry. Czasem z grzankami czasem bez Nie zapiekam, szkoda prądu. Prosta potrawa
emeryt
2 miesiące temu
można pominąć nawet cebulę ale wino musi być
Emerytka
2 miesiące temu
Wina nie można pominąć w żadnym razie tego nie róbcie, można pominąć bulion wołowy!!!!! Cebule podpieka się na masełku, dodaje się maki jako zasmażki rozcieńcza się winem i zagotowuję. Można dolać wody dla większej ilości cebuli , do tego grzanka i pokruszony np nasz Blekitny Lazur , pycha!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić