Ryba po grecku bez ryby? W Wigilię nikt nie poczuje różnicy

30

Smakuje jak ryba, ale nie jest rybą? To tak zwana seleryba, która stała się hitem nie tylko wśród wegan i wegetarian. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole w sosie do ryby po grecku.

Ryba po grecku bez ryby? W Wigilię nikt nie poczuje różnicy
Seleryba. W smaku prawie nie do odróżnienia od prawdziwej ryby po grecku (YouTube)

Seleryba to danie, za którym stoi Marta Dymek z Jadłonomii. Gdy tylko obiegło sieć, stało się hitem nie tylko wśród wegan i wegetarian. Naprawdę trudno poczuć różnicę! Może okazać się też dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy zapomnieli po prostu o rybie lub szukają tańszej wersji.

Przepis na selerybę. Składniki:

  • duży seler
  • kostki rosołowe
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • arkusze nori
  • sól, pieprz
  • mleko, mąka, olej do smażenia
  • sos do ryby po grecku

Przepis na selerybę. Wykonanie:

  • Seler pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, plastry przekrój na pół
  • W garnku zagotuj ok 2 l wody, wrzuć kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy
  • W tak przygotowanym bulionie ugotuj selera do miękkości
  • Arkusze nori potnij w paski
  • Paskiem nori owiń miękki, ostudzony i odcedzony seler
  • Obtocz w mleku, mące i usmaż
  • Podawaj z sosem do ryby po grecku
Zobacz także: Prosty przepis na śledzie po cygańsku w sosie słodko-kwaśnym
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić