Makowiec Ani Lewandowskiej. Ma mniej kalorii, ale jest przepyszny!

32

Tradycyjne świąteczne potrawy, choć są pyszne, kojarzą się głównie z dużą ilością tłuszczu, cukru i kalorii. Anna Lewandowska ma na to rozwiązanie. Celebrytka zdradziła przepis na zdrowy i smaczny makowiec. Palce lizać!

Makowiec Ani Lewandowskiej. Ma mniej kalorii, ale jest przepyszny!
Przepis na zdrowy makowiec wg Anny Lewandowskie (Instagram, @annalewandowskahpb)

"Ile przytyłaś/eś po świętach?" - to chyba najczęstsze pytanie, które pada po Bożym Narodzeniu. Może warto w tym roku położyć na świątecznym stole coś nieco zdrowszego niż zwykle, a równie pysznego? Spróbujcie fit makowca według Anny Lewandowskiej.

Przepis na zdrowy makowiec wg Anny Lewandowskiej. Potrzebne składniki:

  • 250 g mielonego maku
  • 400 g jabłek
  • 6 jajek
  • 2 garście rodzynek
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 150 g masła klarowanego
  • 150 g cukru kokosowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Odrobina ekstraktu waniliowego
  • 1 garść płatków migdałów
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Przepis na zdrowy makowiec wg Anny Lewandowskiej. Sposób przygotowania:

  • Mak sparz i przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
  • Gotuj mak w mleku roślinnym przez pół godziny.
  • Ugotowany mak odłóż do wystygnięcia, a następnie zmiel go w malakserze.
  • Białka ubij z odrobiną soli do momentu uzyskania sztywnej piany.
  • Masło klarowane wymieszaj z cukrem kokosowym, żółtkami i ekstraktem z wanilii.
  • Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Białka, masło z żółtkami i jabłka wymieszaj z masą makową. Dodaj mąki, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sparzone wcześniej rodzynki i syrop z agawy.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
  • Rozpuść czekoladę i polej nią ostudzone ciasto.

Zdrowy makowiec gotowy! By nadać mu bardziej odświętnego wyglądu, możesz uprażyć płatki migdałów i posypać nimi wierzch ciasta. Smacznego!

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Zobacz także: Domowa masa makowa. Stary przepis naszych babć
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić