Magdalenki. Przepis na kultowe francuskie ciasteczka

2

Magdalenki to pyszne biszkoptowe ciasteczka prosto z Francji. Są bardzo proste, a na ich przygotowanie włącznie z pieczeniem wystarczy zaledwie 30 minut.

Magdalenki. Przepis na kultowe francuskie ciasteczka
Magdalenki. Przepis na kultowe ciasteczka (Ewa Rosłonek)

Magdalenki to puszyste francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Do ich pieczenia wykorzystuje się specjalną formę, która jest łatwo dostępna w każdym sklepie ze sprzętem do gospodarstwa domowego. Do ciasteczek można dodawać różne składniki np. czekoladę lub cynamon i tworzyć nowe warianty.

Magdalenki. Potrzebne składniki:

  • 3 jajka, osobno białka i żółtka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • otarta skórka z pomarańczy lub z cytryny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżka mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Magdalenki. Sposób wykonania:

  • jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy
  • dodajemy miód, mleko, skórkę z pomarańczy/cytryny i dokładnie mieszamy
  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy z jajek
  • na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy
  • gotowe ciasto przekładamy do specjalnych foremek w kształcie muszelek, które zostały wysmarowane masłem
  • magdalenki pieczemy przez ok. 15-20 minut temperaturze 180 stopni

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także pumpkin spice latte oraz domowej quiche.

Zobacz także: Świetny pomysł na deser. Przepyszna tarta z rabarbarem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić