Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać

15

Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez śledzia. Obok tradycyjnych karpi, to najpopularniejsza ryba goszcząca w tym dniu na stole w naszych domach. Smak ryb przyrządzanych w oleju lub pod śmietanową pierzynką zna każdy. Warto więc tegoroczne koreczki potraktować nieco inaczej.

Śledziowe koreczki w piwie. Teściowie będą się zajadać
Śledzie w zalewie piwnej to miła odmiana dla klasycznej przekąski (Adobe Stock)

Warto od czasu do czasu wprowadzać nowości nawet do najstarszych, powtarzanych przez pokolenia przepisów. Drobny twist odświeży świąteczne menu i zaskoczy bliskich zebranych przy wigilijnym stole. W tym roku dobrą propozycją może być zmiana w sposobie przyrządzania tradycyjnych śledzi. Zamiast olejem, mlekiem czy octem potraktujmy je... piwem.

Śledziowe koreczki w piwie. Potrzebne składniki:

  • 10 filetów śledziowych
  • 2 butelki (1 litr) ulubionego piwa o tradycyjnym smaku, bez słodkich dodatków
  • liście laurowe (kilka sztuk)
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól
  • cebula

Śledziowe koreczki w piwie. Sposób przyrządzania:

  • Piwo wlej do wysokiego garnka z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia, gotując na małym ogniu, ale pilnuj, aby nie wykipiało.
  • Gdy zacznie intensywnie pachnieć od przypraw. Zdejmij z ognia lub gazu i pozostaw do wystygnięcia.
  • Filety w zależności od sposobu serwowania koreczków pokrój na drobniejsze kawałki (u nas wychodzą średnio 3-4 porcje z jednego fileta)
  • Przygotuj duży słoik (najmniej litrowy lub większy). Wyparz go dokładnie. Następnie, gdy wystygnie, układaj wewnątrz warstwami kawałki śledzia na przemian z solidnymi krążkami cebuli.
  • Słoik ze śledziami zalej wywarem piwnym. Odstaw na 12-18 godzin.
  • Z tak moczonych śledzi przygotuj sałatkę lub koreczki.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić