Słoiki to przeszłość. Teraz rządzą małosolne w woreczku foliowym

27

Możesz zapomnieć o skomplikowanych recepturach i słoikach. Małosolne w woreczku foliowym to nowy i bardzo szybki sposób na przyrządzenie pysznych ogórków. Co więcej, będą gotowe już następnego dnia.

Słoiki to przeszłość. Teraz rządzą małosolne w woreczku foliowym
Ogórki małosolne. (Pixabay)

Przepis, na małosolne "na sucho" jest w sieci już od kilku lat. Zaczęli promować go Rosjanie, ale pomysł podchwyciły też inne państwa, w tym Polska. Ogórki przyrządza się bardzo szybko, a w dodatku są gotowe do spożycia już następnego dnia.

Małosolne. Potrzebne składniki:


  • woreczki foliowe strunowe
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu
  • łyżka soli morskiej sól morska
  • gałązka kopru (najlepiej z kwiatem)
  • kilka ząbków czosnku
  • ziarna gorczycy i pieprzu
  • liść chrzanu, wiśni lub porzeczki (opcjonalnie. Można pominąć ten krok, jednak liście nadadzą charakterystyczny posmak ogórkom)


Małosolne. Sposób przygotowania:

  • ogórki dokładnie myjemy
  • wkładamy do woreczków strunowych (układamy ogórki dość ciasno)
  • między ogórki wkładamy koper, chrzan i czosnek (około 2 ząbki na woreczek)
  • dodajemy wybrane liście
  • do worka dosypujemy gorczycę, pieprz i sól i szczelnie zamykamy woreczek
  • woreczek wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągamy go i przez kolejną dobę trzymamy w temperaturze pokojowej
  • jeśli przygotujesz ogórki rano to powinny być gotowe już wieczorem
Zobacz także: Sprawdzony przepis na wyjątkowe szaszłyki z wątróbką w boczku
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić